Реклама / Ads
13| 5520 |05.10.2013 НОВИНИ

Ирина Бокова: Отдавам тази победа на България

.
Отдавам тази победа на България. Отдавам победата също на свършената работа. Това заяви в интервю за БНР Ирина Бокова, която спечели втори мандат за генерален директор на ЮНЕСКО. Тя определи номинацията като вот на доверие за 4-те години, през които е ръководила организацията.
 
По думите й това са били 4 трудни години. "Смятам, че ЮНЕСКО постигна определени успехи в своето лидерство в областите, в които имаме своите компетенции – образование, култура, това, което направихме по отношение на опазване на културното наследство, това, което направихме за това ЮНЕСКО наистина да се превърне в лидер, в лаборатория на идеи за това какво трябва да бъде образованието на XXI век. Вчера в Изпълнителния съвет ме попитаха какво смятам за най-големия свой успех за тези 4 години – моят отговор е – това, което направих в областта на образованието на жени и момичета, това, което направих, за да могат много повече жени да имат достъп до новите технологии, равнопоставеността, да могат повече момичета в страни като Афганистан, Пакистан да имат достъп до това, което се дава на момичетата в други части на света", заяви тя. Според Бокова лобирането на българското правителство е допринесло много за решението:

"Смятам, че никога сама не бих могла да постигна такъв успех. В крайна сметка това е успех и на цялата българска дипломация, тъй като всички посолства, посланици, външният министър, предишното правителство и външен министър работиха много усилено за това България да има този пост. Бих казала, че това е част от външната политика на страната. Мисля, че в световната дипломация няма лични успехи, това са успехи на държавата". Относно доклада на френската сметна палата "за неефективно управление на средствата на ЮНЕСКО", Бокова коментира: "Моите съдници бяха Изпълнителния съвет. Мисля, че те дадоха своя вот на доверие за това по какъв начин съм управлявала организацията през тези 4 години. Това не е единственият доклад, имаше много доклади, в които се отбелязват и доброто управление на организацията, стабилните финанси.

Тук става дума за едно разминаване в нашата оценка на това как трябва да се реагира на една кризисна ситуация. Разминаването основно се съдържаше в последователността на действията. Препоръката беше аз веднага да намаля, да уволня част от сътрудниците в ЮНЕСКО, за да мога да балансирам финансите. Вместо това аз създадох един фонд, в който събрах 75 млн. долара /от различни страни/, предприех съответните реформи и в последващите си доклади, изказвания, оценки френската сметна палата оцени по достойнство и съвсем реалистично това, което направих".

Ирина Бокова подчерта, че няма уволнени служители на организацията за последните 2 години и определи това като успех. "Ние започнахме преди две години работа в организацията с дефицит от 240 млн. долара, като се има предвид, че нашият двугодишен бюджет е 650 млн. Това е голям удар срещу организацията. Всичките реформи, които предприех, бяха оценени по достойнство от Изпълнителния съвет.

Каквито и мерки да предприема в началото на следващата година, след Генералната конференция, когато страните-членки ще дадат своите приоритети за това какви програми да финансираме, по какъв начин да продължим да раборим, ще се наложи да взема доста тежки решения. САЩ не са се оттеглили от организацията. Канада и Израел продължават да бъдат с нас. Американската администрация ми даде пълните уверения в политическата подкрепа на организацията, в това, че те споделят действията, които съм предприела, ценностите, ориентацията на организацията. Надявам се, че въпросът ще бъде разрешен. Но до тогава, на мен ми се налага да взема доста тежки решения", обясни тя.

"В Сирия положението, свързано с разрушаване на културно наследство, е изключително тревожно", каза още Бокова. Тя посочи и проблема с незаконните археологически разкопки, които се извършват в момента на десетки места в Сирия: "Нашата цел е да спрем незаконния износ и търговията с тези обекти. Там има много голям бизнес. В момента на някои от пазарите в съседните страни могат да се купят големи ценности.

 Във връзка с това заедно с Международния съвет на музеите и с Държавния департамент на САЩ преди 10 дни в Ню Йорк присъствах на официалното обявяване на лансирането на т.нар. червен списък за забрана на търговия с културни обекти, който специалистите разработваха. Съществуват 13 такива в света. Тези червени списъци помагат много за това да се спре тази незаконна търговия, да се привлече мнението на големите тръжни къщи, на търговците на тези обекти, на Интерпол, на полициите, на прокуратурите. За нас въпросът не е дали трябва да избираме между това дали трябва да се запази само човешкия живот или културата, наследството – смятаме, че това е свързано.

Културата, наследството на Сирия и народа биха могли да играят огромна роля за национално помирение, за намиране на сили да се възстанови тази държава". За България Ирина Бокова подчерта: "В дългосрочен интерес на България, на жителите на Несебър, жителите в района на Пирин, е тези паметници да останат в списъка на културното наследство. Много ми се иска да видя вписването на нови паметници. България има още толкова много какво да даде на света".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 29| 10524 |24.10.2012 Дянков празнувал рождения ден на Ирина във Виетнам? . 29| 6476 |20.02.2012 И. Бокова: Хората без идентичност са по-враждебни . 14| 4613 |15.10.2009 Ирина Бокова днес официално оглави ЮНЕСКО

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads