Реклама / Ads
1| 2541 |19.06.2023 НОВИНИ

Ирония на съдбата: Британският парламент гласува за ”Партигейт”, докато Джонсън празнува 59-и рожден ден

.
Източник: БГНЕС
Във Великобритания днес депутатите в Камарата на общините ще гласуват доклада на Комисията по привилегиите, който обвинява бившия премиер Борис Джонсън в умишлено подвеждане на парламента по скандала „Партигейт“.
 

Очакванията са докладът да бъде одобрен след като повечето от депутатите на Консервативната партия смятат да се въздържат от гласуване.

 

Вестник „Таймс“ пише, че разполага с информация, че премиерът Риши Сунак най-вероятно ще пропусне гласуването, като посочи за извинение предстоящата му среща с премиера на Швеция Улф Кристершон. Някои верни съюзници на Джонсън твърдят, че Сунак явно си дава сметка, че това, което се случи с бившия премиер поставя в уязвима позиция всички бъдещи министри.

 

Министърът за изравняване на стандартите Майкъл Гоув пък директно заяви, че не е съгласен с 90-дневното отстраняване от парламента на Джонсън, ако той не си бе подал оставка, и че ще се въздържи при днешното гласуване. Повечето от останалите министри също се очаква да се въздържат. Ако цялата опозиция подкрепи доклада, което се очаква и при положение, че има доста въздържали се консерватори и достатъчно депутати сред тях, които биха подкрепили доклада, той явно ще бъде одобрен.

 

„Таймс“ обаче помества интересно свое ново проучване, че въпреки всички сътресения, споходили Борис Джонсън, той продължава да е по-популярен от Риши Сунак сред избирателите на консерваторите. Макар и да остава силно непопулярен сред избирателите като цяло, защото 61% са казали, че е лош премиер, Джонсън продължава да се радва на 47% от гласовете на консервативния електорат срещу 34% за Сунак.

 

Проучването показва също, че лейбъристите изпреварват консерваторите с 19 пункта, което е много добра новина за тях, но пък се отчита, че техният лидер Киър Стармър не е много предпочитана опция за следващ премиер. По ирония на съдбата гласуването днес в Камарата на общините съвпада с 59-ия рожден ден на Борис Джонсън.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2810 |18.05.2023 Британският министър на отбраната заяви, че с удоволствие би наследил поста на Столтенберг . 7| 3350 |16.05.2023 Британският министър на отбраната: Русия може да използва химически оръжия срещу украинците . 0| 2714 |26.04.2023 Британският вътрешен министър: Евакуирахме между 200 и 300 от гражданите си в Судан . 2| 2744 |21.04.2023 Британският вицепремиер се оттегли от поста си след обвинения в тормоз

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads