Реклама / Ads
0| 3361 |25.04.2022 НОВИНИ

ЕК иска да промени Регламента за Евроюст, за да се разследват военните престъпления в Украйна

.
Промяна в Регламента за Евроюст поискаха днес от Европейската комисия, за да се даде ъвзможност на Агенцията да събира, съхранява и споделя доказателства за извършени в Украйна военни престъпления.
 

"Поради продължаващия конфликт е трудно да се съхраняват и съхраняват сигурно доказателства в Украйна. За да се осигури отговорност за престъпленията, извършени в Украйна, е от решаващо значение да се гарантира безопасно съхранение на доказателства извън Украйна, както и да се подкрепят разследванията и наказателното преследване от различни европейски и международни съдебни органи", съобщават от ЕК. 


Въпреки че Евроюст има практически опит в международните престъпления, съществуващият регламент не предвижда ситуация от такъв мащаб и престъпления от такъв мащаб, изискващи актуализиране на правната база Агенцията. 


"Битката на Украйна е и наша битка. Трябва да работим заедно, за да гарантираме, че военнопрестъпниците ще бъдат изправени пред съда. Трябва да подсилим Евроюст, за да сме сигурни, че разполага с необходимите инструменти за справяне с мащаба на зверствата в Украйна. Европа е решена и ние ще направим каквото можем, за да помогнем, заяви зам.-председателят по въпросите на ценностите и прозрачността Вера Йоурова.


Националните власти вече събират доказателства за възможни престъпления, извършени в Украйна. Поради продължаващите военни действия доказателствата не могат да бъдат съхранени в Украйна и това изисква да се създаде централно резервно хранилище, където те да бъдат събирани и съхранявани от Агенцията, както и други органи на ЕС, национални и международни органи или трети страни - например организации на гражданското общество.

 

След като бъде прието от законодателите, предложението ще позволи на Евроюст да събира, анализира и съхранява доказателства във връзка с основни международни престъпления, както и да обработва данни (като видеоклипове, аудиозаписи и сателитни изображения) и да споделя тези доказателства със съответните национални и международни органи, включително Международния наказателен съд. 

 

Споделянето на такива доказателства би се извършвало само когато е уместно и при пълно спазване на правилата на ЕС за защита на данните.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 8269 |25.04.2022 Службите в Кремъл задържали неонацисти. Искали да убият Соловьов, пишат от ТАСС . 0| 2902 |22.04.2022 България и още 8 страни ще поискат помощ от ЕС заради бежанците . 0| 3540 |21.04.2022 Богдан Милчев: Промените в Закона за движение по пътищата са безсмислени и отклоняват вниманието . 0| 2889 |21.04.2022 ИТН иска оставката на Хр. Иванов като председател на парламентарна комисия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads