Реклама / Ads
4| 5530 |29.04.2014 НОВИНИ

Искат доживотен затвор за 18-годишния Мерт

.
Днес се очаква решението на съда по искането за постоянното задържане на 18-годишния Мерт, обвинен за двойното убийство в Джебел. Окръжният прокурор на Кърджали ще поиска най-тежкото наказание - доживотен затвор за обвинения в убийство 18-годишен ученик.
 

Младежът направи пълни самопризнания. Стана ясно, че Мерт е убил съседката си, с която е имал интимна връзка, и 7-годишната й дъщеря, за 300 лв. и два телефона. Убийството беше разкрито за седмица, а Мерт - задържан.

“Още не мога да проумея случилото се... Не мога да си представя как Мерт, който няма 60 кг мокър, може да извърши подобно нещо”, казва Георги Лесински, директор на професионалната гимназия “Руска Пеева” в Джебел, където е учил задържаният за двойното убийство Мерт Мехмед.

Педагогът познавал тийнейджъра от дете. “Моята съпруга му беше учителка в детската градина, водеше го за ръка”, спомня си Лесински, цитиран от "24 часа". Според него Мерт никога не е проявявал агресия или характерната за пубертета буйност, напротив, бил затворен и тих.

Задържаният е израснал без баща. Майка му Шюкрие Мехмед го отгледала сама. Тя била напусната от бащата още докато била бременна. След раждането мъжът не припознал Мерт и той носи имената на майка си. Бащата, който е от Турция, се прибрал в родината си. В Джебел се говори, че е от кюрдски произход.

Явно Шюкрие е имала опасения, че бащата може да отвлече Мерт, защото при записването в детската градина декларира писмено пред директора, че детето не бива да бъде предавано на друг освен на нея.

“Нещата, които говорят за Мерт, са абсурд. Не може да го е направил той. Станала е някаква грешка”, каза Шюкрие. Тя допълни, че единствените прегрешения на сина са били дребните кражби и това, че не ходи на училище. Според нея Мерт е милозлив и чувствителен. “Дори не можеше да гледа, когато колим животно. Като видеше кръв, му ставаше лошо”, допълни Шюкрие.

Тя не отрече, че синът и убитата били близки. Виждали се почти всеки ден. “Бяха приятели от дълго време. Или той ходеше у тях, или те идваха у нас”, каза още майката.

Цели седмици момчето не се вясвало в училище през последната година, твърди класният ръководител Даниела Дамянова. Оценките му в дневника са предимно двойки. "Абсурдното е, че в XII клас, в който е Мерт, нямаме право да местим провинили се ученици в други училища. Нямаме право и да ги оставим да повтарят класа, дори да имат за годишни оценки двойки. В този случай учениците се явяват на поправителни”, твърди Лесински.

Освен големия брой отсъствия от училище напоследък зачестили и криминалните прояви на Мерт. През последните месеци на Даниела Дамянова се налагало на няколко пъти да пише характеристики на Мерт по искане на полицията. Причината са кражбите, извършвани от него напоследък. Последният инцидент е бил преди Великден. Мерт и единственият му съученик, с когото имал приятелство - Сюлейман, обрали магазин в района на Кирково. Малко преди последния обир Мерт бил заловен, след като изпочупил огледалата и одрал с ключ 10-ина автомобила, паркирани в центъра на града.

Зад гърба си Мерт има доста извършени обири на търговски обекти още докато бил непълнолетен. Мерт проникнал в няколко магазина в Джебел, а сред обраните била дори книжарницата на вуйчо му.

Справка в полицията показва, че през 2013 г. са били регистрирани 13 престъпления, извършени от тинейджъра. Мерт е осъден на 6 месеца пробация още като непълнолетен за кражба. В деня след убийството е отишъл в пробационната служба, за да се подпише.

В града се говори, че Мерт краде, за да се снабди с пари за дрога. По същата причина разпродавал вещи от дома си. Освен техника и други предмети той продавал и дрехите си. От полицията потвърдиха, че имат оперативни данни, че тинейджърът е употребявал трева. Миналата седмица бил задържан с пакетче марихуана. Не мога да кажа дали е употребявал наркотици.

Аз никога не съм го виждала неадекватен, твърди класната. Тя съжалява, че усилията, положени Мерт да бъде върнат в правия път, не са дали резултат. Още при първите прояви с момчето са се занимавали училищна и общинска комисия за борба с противообществените прояви, педагози, Агенцията за закрила на детето и Детска педагогическа стая.

Заради кражбите през последните 2 г. Мерт е бил изолиран от съучениците си. В епизодичните случаи, когато се появявал в училище, контактувал само със Сюлейман, който също рядко влизал в час.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5469 |28.04.2014 Чужди измамници искат по 970 евро за BG марка . 2| 7458 |24.04.2014 Галя Райнова пред Фрог: Доживотен затвор за убийците на сина ми! . 1| 6430 |22.04.2014 От 10 до 20 г. затвор за детеубиеца Пламен . 21| 5413 |21.04.2014 Цар Киро поживял охолно в затвора

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads