Реклама / Ads
1| 3087 |02.12.2022 НОВИНИ

ПП и ДБ искат да ограничат контрола на Радев върху службите

.
Лидерите на ПП и ДБ
Бившият премиер и съпредседател на ПП Кирил Петков каза, че ”не е редно президентът да държи контрола върху службите.” По този начин Петков аргументира пакета от законови промени, които ПП внесе съвместно с ”Демократична България”. В тях се предвижда отнемането на правото на държавния глава да назначава с указ ръководителите на служби. И от двете формации отрекоха предложенията да са персонална атака срещу Румен Радев.
 

Предложенията, които внасят двете формации елиминират ролята на президента при назначаване на шефове на служби. Предвижда се председателите на ДАНС, Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО), Служба "Военно разузнаване" (СВР) и на Държавна агенция "Разузнаване" (ДАР) да се назначават от Министерския съвет по предложение на министър-председателя, вместо с президентския указ.


Държавният глава няма да има думата за това кой ръководи Националната служба за охрана и кой ще е главният секретар на МВР.


Според Кирил Петков едноличният контрол върху службите е законодателен пропуск: "Истината е, че в момента президентът контролира всички служби. Това според нас не е правилно, защото реално тогава изпълнителната власт даже не може да ръководи МВР."

 

Очаква се Министерският съвет да предлага шефовете на службите и да се изслушват в комисия в парламента така, че всичко да бъде прозрачно, но изпълнителната власт да носи цялата отговорност.

 

Кирил Петков посочи, че не е оптимист за приемането ни в Шенген през декември, защото "нашите външни партньори не са доволни от работата ни, специално и на службите".

 

Премиерът трябва да има отговорност в конфигурирането на службите, настоя Христо Иванов. той изрази готовност за дебат по детайлите: "Въпрос на дебат е дали това да става само с изслушване в парламента или със санкция от парламента. Готови сме ако тръгне изобщо законодателна работа по това предложение, да обсъждаме и, както се казва, споделена компетентност, т.е. премиерът предлага, парламентът назначава".

 

И от двете формации отрекоха предложенията да са персонална атака срещу Румен Радев. Отнемане на ролята на президента беше едно от условията за внасяне на проект за кабинет, ако вторият мандат стигне до ПП.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3097 |02.12.2022 Съветници от БСП искат решение на проблема с „Пешеходната пътека на смъртта“ в Казичене . 14| 6625 |27.11.2022 Ицо Хазарта: Не падаме от Марс. Много добре знаем защо искат обратно хартиените бюлетини . 1| 3089 |24.11.2022 Варненци искат да спасят банята ”Гъбата”. Инициират подписка . 8| 4055 |24.11.2022 Радев е готов да отиваме на избори. Партиите в НС нямали право да искат оставки на служебния кабинет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads