Реклама / Ads
1| 4079 |15.03.2019 НОВИНИ

ОП искат отнемане в полза на държавата на чужди дарения за вероизповеданията

.
Искрен Веселинов Източник: БГНЕС
11 депутати от Обединените патриоти внесоха свое предложени за нови промени в Закона за вероизповеданията. Те искат вероизповеданията да нямат право да получават за едно и също държавна субсидия и дарение, да се води регистър на всички дарения, нарушенията на тези норми да подлежат на глоба, а дареното да се отнема в полза на държавата.
 

Патриотите, начело с Искрен Веселинов, внесоха своите предложения за поправки в Закона за вероизповеданията. Те предлагат два нови параграфа, като единият е с редица ограничения за получаването на дарения от вероизповеданията в България, а вторият за съответните глоби при нарушаване на тези рестрикции.

 

Според ОП не трябва де се допуска дарение от чужди държави или чуждестранни граждани за дейности, които се финансират от предоставената държавна субсидия. Вероизповеданията, на които е предоставена държавна субсидия, трябва могат да получават дарения за дейността си само и единствено от „източници на доходи в Република България“. Образователните структури на вероизповеданията също да се финансират само от български държавни и общински институции или ЕС. За всички дарения да бъде информирана Дирекция „Вероизповедания“.  Глобите, които предлагат патриотите са между 5 000 и 40 000 лева, а придобитото в нарушение на тези условия да се отнема в полза на държавата.

 

Днес е последния ден, в който депутатите имат възможност да предлагат промени и поправки след първото четене на Закона за вероизповеданията. Преди два дни ГЕРБ обявиха, че ще предложат разсрочване на задълженията на мюфтийството, вместо първоначалното им искане за пълно опрощаване. Очаква се да стане ясно за какво точно разсрочване като време и начин предлагат управляващите.

 

Припомняме, че до преди обявата на ГЕРБ единствено един депутат от „Воля“ беше предложил изцяло да бъде премахнат параграфа,  чрез който се опрощават всички неизплатени задължения към държавата на вероизповеданията. Както стана известно мюсюлманското изповедание има дългове за над 8 милиона лева.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4219 |12.03.2019 ЕП искат спиране на „Северен поток 2“, Русия вече не е стратегически партньор . 0| 4653 |11.03.2019 Адвокати пак искат оставка на Висшия си съвет, отказват да са доносници на ДАНС . 0| 4659 |08.03.2019 Млади социалисти от София искат паркът на резиденция “Лозенец“ да стане достъпен за всички граждани . 7| 4433 |08.03.2019 Граждани искат оставка на правителството и разпускане на НС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads