Реклама / Ads
2| 2592 |24.08.2024 НОВИНИ

"Ислямска държава" пое отговорност за ужасяващата атака с нож в Солинген, Германия

.
Групировката „Ислямска държава“ пое отговорност за нападението с нож в западния германски град Солинген, при което загинаха трима души, а осем бяха ранени, предаде The Guardian.
 

По-рано полицията в Германия беше заявила, че не изключва „терористичен мотив“ след масовото намушкване с нож на фестивал в петък вечерта.





На брифинг за медиите полицията съобщи, че е задържала 15-годишен младеж в дома на родителите му в ранните часове на събота във връзка с нападението в Солинген, Западна Германия. Но добавиха, че не се смята, че той е основният заподозрян, който все още е неизвестен.

 

Прокурорът Маркус Касперс заяви за 15-годишния младеж: „На този етап той е само заподозрян, че не е съобщил за престъпление“. Той добави, че се предполага, че заподозреният е разговарял с извършителя „малко преди престъплението“.

 

Той заяви, че не може да се изключи „терористичен мотив“, отчасти защото нападателят изглежда не е познавал жертвите си.

 

При нападението в петък вечерта бяха убити жена на 56 години и двама мъже на 56 и 67 години, всички от региона, съобщиха властите.

 

Полицията е открила поне едно оръжие, което може да е било използвано при нападението, и в момента го анализира за ДНК следи.

 

Те заявиха, че в периода преди фестивала не са имали никакви индикации, че съществува заплаха за сигурността.

 

Хората започнаха да оставят букети с цветя и свещи в знак на почит към жертвите на мястото на нападението в центъра на Солинген.

 

Властите създадоха уебсайт, на който хората могат да изпращат кадри или информация за нападението, както и гореща телефонна линия, и призоваха свидетелите да не публикуват съответните видеоклипове директно в социалните мрежи.





Нападателят е използвал нож, за да нападне хора, които очевидно са били случайни в хилядната тълпа, събрала се за фестивал на централния площад в Солинген в петък вечерта. Безумното нападение, случило се на фестивала на многообразието по време на тържествата по случай 650-годишнината на града, е продължило само няколко минути, разказват свидетели.

 

Канцлерът на Германия Олаф Шолц, който е подложен на натиск да се бори с нарастващия брой случаи на насилие с ножове в градовете, заяви в събота, че е „шокиран“ от „ужасното събитие“ и че подкрепя тероризирания град в траура за жертвите.

 

„Пожелавам на ранените бързо възстановяване“, каза той в публикация в X. “Извършителят трябва да бъде заловен бързо и наказан с цялата строгост на закона.“

 

Властите са изпратили „голям контингент“, включително хеликоптери, за издирване на мъжа нападател, който е избягал от мястото на инцидента, и са установили пътни контролно-пропускателни пунктове. Говорител заяви, че все още не е ясно в коя посока е избягал и какво транспортно средство е използвал.

„В момента се разпитват както жертвите, така и свидетелите. В момента полицията издирва извършителя с голям екип“, заяви говорителят, като призова обществеността да бъде бдителна и предпазлива.

 

Херберт Рол, министър на вътрешните работи на провинция Северен Рейн-Вестфалия - най-многолюдната област в Германия, предупреди да не се спекулира с произхода на извършителя.

 

„Не искате да вярвате на това, което виждате тук, на мястото на престъплението. Това е притеснително“, каза Ройл.

 

„От нищото някой безразборно намушква хора с нож. Все още не можем да кажем нищо за лицето или мотива“. Той призна, че полицията разполага с много малко следи.

 

Масовото намушкване с нож се случва по време на фестивала, който трябваше да продължи до неделя и да събира до 25 000 души всеки ден с програма, включваща групи на живо, кабарета, акробати и забавления за деца. Останалата част от фестивала вече е отменена, както и празненствата през уикенда в близките градове.





Говорител на полицията съобщи, че около 21,40 ч. службите за спешна помощ са получили няколко обаждания от свидетели, които съобщават, че „неизвестно лице, въоръжено с нож, е ранило произволно няколко души“.

 

Голяма тълпа се е събрала около сцена с музика на живо на пазарния площад Фронхоф в центъра на града. Смята се, че повечето от ранените са били нападнати непосредствено пред сцената, съобщава вестник „Билд“, като допълва, че мъжът изглежда е целял гърлата на жертвите си.

 

Германският диджей Topic, който е от Солинген, заяви в публикация в Инстаграм, че е свирил на сцената, когато към него се приближили служители по сигурността и го информирали за нападението.

 

Той е бил помолен да продължи сета си, „за да не предизвика масова паника“, каза той. „Затова продължих да свиря, въпреки че беше невероятно трудно“. По думите му 10-15 минути по-късно му казали да спре и „тъй като нападателят все още бягаше, ние се скрихме в близкия магазин, докато полицейски хеликоптери кръжаха над нас“, пише той.

 

„Все още не мога да повярвам... това трябваше да бъде свободен фестивал за всички. Наистина близки мои приятели бяха там с малките си деца“, казва той във видео, записано в детската му спалня. „Какво се случва с този свят ... мислите ми са с всички жертви“.

 

Саша Мосиг, който за пръв път е бил на работа в охранителна фирма на фестивала, разказва, че изведнъж е видял група хора да тичат в неговата посока, някои от тях били покрити с кръв. Един от тях изкрещял: „Нож“.

 

37-годишният мъж разказва пред седмичника Die Zeit, че е отишъл на централния площад, за да помогне, и е видял безжизнени тела на земята и хора в шок.

 

„Кръвта беше навсякъде“, каза той. „Знаете тези картини от войната. Това беше една от тях.“

 

Друг свидетел, Ларс Брайцке, разказва пред местния вестник Solinger Tageblatt, че се е намирал на няколко метра от нападението, недалеч от сцената, и „от изражението на лицето на певицата разбрал, че нещо не е наред“.

 

„И тогава, на метър от мен, падна човек“, казва Брайцке, който първоначално помислил, че е някой пиян. Но когато се обърнал, видял други хора да лежат на земята и няколко локви кръв, добави той.





Властите призоваха хората да запазят спокойствие, докато напускат центъра на града, и свидетели разказаха, че посетителите на фестивала са се съобразили с това, избягвайки струпването на хора.

 

В събота сутринта въоръжени полицаи охраняваха периметъра за сигурност, а свидетели описват „призрачна“ атмосфера в обикновено оживения търговски район.

 

Солинген има около 160 000 жители и се намира в близост до по-големите градове Кьолн и Дюселдорф.

 

Федералният министър на здравеопазването Карл Лаутербах заяви, че се надява „спасителните екипи да могат да спасят ранените, които все още са живи, а полицията да залови страхливия и жалък извършител“. Външният министър Анелена Баербок заяви, че „коварното нападение ... ме шокира дълбоко“.

 

Федералният министър на вътрешните работи Нанси Файзер заяви, че органите за сигурност „правят всичко възможно, за да заловят извършителя и да установят предисторията на нападението“.

 

През последните 12 месеца Германия преживя поредица от нападения с ножове, като по-рано този месец Фейзер обеща да се справи с престъпленията с ножове с помощта на реформиран закон за оръжията.

 

През май германската полиция застреля и рани мъж, който рани шестима души при нападение с нож по време на дясна демонстрация в югозападния град Манхайм. Сред жертвите беше и 29-годишен полицай, който се намеси и беше намушкан смъртоносно.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2563 |24.08.2024 Франция и светът се простиха с Ален Делон . 2| 2463 |24.08.2024 В Денят на независимостта на Украйна: Българският парламент светна в жълто и синьо . 4| 2894 |24.08.2024 ЕК категорични: Няма да помагат на Унгария и Словакия да преговарят с Украйна за "Лукойл" . 4| 2579 |24.08.2024 Робърт Кенеди-младши се отказа от надпреварата за Белия дом в полза на Тръмп

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads