Реклама / Ads
1| 2184 |09.10.2024 НОВИНИ

Испания улеснява имиграцията, докато други европейски държави затягат границите

.
Испанският премиер Педро Санчес обяви нови мерки за улесняване на имиграцията в Испания, подчертавайки икономическите ползи от миграцията в момент, когато други европейски правителства затягат своите граници.
 

В реч пред парламента Санчес защити имиграцията като хуманитарна необходимост и икономически двигател за страната. "Ключът е в доброто управление на процеса", заяви той, предава Ройтерс Новите мерки включват признаване на академични квалификации на временни работници, опростяване на трудовите договори и намаляване на бюрократичните процедури за подаване на документи за пребиваване.

 

Испания е най-бързо растящата икономика в ЕС, като част от този растеж се дължи на притока на квалифицирани имигранти от Латинска Америка, които запълват дефицити на работна ръка в сектори като технологии и хотелиерство. Санчес посочи, че неквалифицираните мигранти също играят важна роля, работейки в "невидими" за обществото позиции, които поддържат сектори като строителство и селско стопанство. Без тях, предупреди той, тези сектори биха се сринали.

 

Докато Испания се отваря за имигранти, други европейски държави като Германия, Словакия и Унгария въвеждат временни гранични проверки. Санчес заяви, че Испания ще поиска от Европейската комисия да ускори с една година внедряването на Пакта за миграция, който ще разпределя мигрантите и търсещите убежище между страните от ЕС.

 

Въпреки политиката на отворени врати, в Испания се наблюдава нарастване на антиимигрантските настроения. Според проучване на El Pais, 57% от анкетираните смятат, че в страната има прекалено много имигранти, което води до подкрепа за крайнодясните партии. Санчес отбеляза, че само 6% от мигрантите влизат незаконно в Испания, а мнозинството пристигат по море от Западна Африка до Канарските острови.

 

Той призова политическите си опоненти да помогнат за разпределението на непълнолетните мигранти сред автономните области на Испания и отхвърли предложението за засилване на морските проверки. Лидерът на Народната партия, Алберто Нунес Фейхо, критикува Санчес за липсата на действия по кризата с миграцията на Канарските острови, обвинявайки го в провал на управлението на мигрантския поток.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2164 |09.10.2024 Българин опита да изнесе от Турция 1,2 тона миди, но не му се размина. Отнесе сериозна глоба . 0| 2161 |09.10.2024 Министерството на транспорта ще има трима зам.-министри . 1| 2188 |09.10.2024 В нощта преди изборния ден - връщаме часовниците си с час назад . 1| 2186 |09.10.2024 Ураганът "Милтън" ще удари застрахователите с милиарди долари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads