Реклама / Ads
4| 2916 |18.02.2024 НОВИНИ

Историк: Имало е няколко замисъла за освобождаването на Левски

.
Имало е няколко замисъла за освобождаването на Васил Левски. Това заяви в ефира на bTV историкът проф. Пламен Павлов, автор на „Алманах за Васил Левски – стратег и творец на революцията“.
 

„Практически Васил Левски твори революционната организация на терен, за разлика от предишните стратези, които смятат, че това ще стане с дейността на четите. Разбира се там са хора като Раковски и Каравелов, но в крайна сметка този, който е намерил най-адекватната форма, е Васил Левски, който е творец на революцията и на свободата“, обясни специалистът.

 

Проф. Павлов коментира освен това, че има „два замисъла, но до опит за освобождаването на Левски не се стига, защото той е съден и обесен в София“.

 

„Първият замисъл е реализиран донякъде в Търново. Залавят го в Къкринското ханче и е отведен в Ловеч. Той казва, че е от Търново и го местят там. По това време Търново е областен център, а Ловеч – околийски. Именно в Търново той признава, че е търсеният Левски“, допълва експертът.

Историкът уточнява, че Търновският революционен комитет прави опит да подпали конака, както и да създаде една импровизирана чета. До освобождаването на Левски обаче така и не се стига.

 

„Следващият замисъл, който не бива да бъде пренебрегван, е на Атанас Узунов – наследникът на Левски в организацията. Той е учител в Стара Загора и заедно с няколко комитета от Тракия се прави опит за демонтаж на жп линията. Така те са се надявали, че ще успеят да освободят Левски. Когато са били готови да го направят, се оказало, че той вече е обесен в София“, разказа още проф. Павлов.

 

От думите му стана ясно, че подготовка за освобождаването на Васил Левски е имало и в Русе, защото се е смятало, че той ще бъде отведен там. „Русе е бил столицата на Дунавския вилает, а Търново и София са били само областни градове, затова никой не е очаквал той да бъде съден там“, поясни проф. Павлов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 2791 |18.02.2024 Министър-председателят акад. Денков разкри как най-лесно ще се случи ротацията . 17| 7315 |18.02.2024 Г.Лозанов: Важно е убийството на Навални да прозвучи в главата на българския избирател като гонг . 18| 3672 |18.02.2024 Явор Божанков за казуса "Нотариуса": Много е възможно да има замесени имена от високите етажи на властта . 2| 2714 |18.02.2024 Нетаняху отхвърли едностранното признаване на палестинска държава

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads