Реклама / Ads
2| 2681 |14.06.2023 НОВИНИ

Историк: Радев си позволи да заклеймява определени политически сили, в разрез с духа на Конституцията

.
доц. Светослав Живков, историк Източник: БГНЕС
”Президентът е обединител на нацията по конституция, но в последните дни бяхме свидетели как по абсолютно недопустим начин, в разрез с буквата и с духа на конституцията Радев си позволи да прави не просто политически послания, а да заклеймява определени политически сили“.
 

Това заяви пред БГНЕС историкът доц. Светослав Живков, преподавател в Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

 

По думите му „Съединението прави силата“ е послание с белгийски произход и в контекста, в който се е използвало, поне до средата на 30-те години на ХХ век, се е разбирало не толкова националното обединение, а по-скоро идеята за обществения консенсус по базови въпроси.

 

Доц. Живков изрази мнение, че държавният глава Румен Радев многократно е говорил за обединение, както по принцип е редно един президент да говори. Според него проблемът при президента, особено в последно време, е тази разлика между неговите думи, неговите призиви за обединение и конкретните му политически стъпки, които са в посока, обратна на този девиз.

 

Историкът уточни, че Радев си е позволил да апелира към политическите сили да влизат или да не влизат в споразумение помежду си, с цел управление – нещо, което не отива на един президент в една парламентарна република, каквато е България.

 

Доц. Живков подчерта, че когато оценяваме събития в историческа перспектива, винаги трябва да разглеждаме и контекста. Той констатира, че след 19 май 1934 г. в България се установява един авторитарен режим, претендиращ, че изходът е в едно безпартийно управление.

 

„На 14 юни 1934 г. с наредба-закон са спрени партийнополитическите организации. В края на краищата в Европа доминира авторитарният контекст. Поне в Централна Европа имаме един установил се вече тоталитарен режим на Адолф Хитлер в Германия, имаме авторитарни режими в Балтийските страни, в Полша, в Австрия, Мусолини също е затвърдил своята диктатура“, коментира ученият и допълни, че практически извън Скандинавия и западните краища на Европа, единствената демокрация, която устоява, е Чехословакия.

 

Експертът наблегна на обстоятелството, че начинът, по който се налага авторитарният режим в България, се случва без особена съпротива от страна на обществото, което показва, че по онова време българските партии са със силно подронен авторитет.

 

Доц. Живков сподели също така, че една от причините в България да няма ясна визия и консенсус относно външнополитическата ориентация на страната, дефинирането на националните цели и тяхното отстояване, е в случилото се след 1944 г.

 

"В края на краищата ние живеем тук и сега, в 2023 г., миналото служи за обяснение, но не може да служи за оправдания", категоричен бе той.
 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2491 |14.06.2023 Историк: Политиката към българите зад граница през последните 30 години е катастрофална . 7| 3434 |14.06.2023 Имунитетите на Борисов и Петков - ключови за Радев и решението за освобождаването на Гешев? . 11| 3263 |13.06.2023 Ивайло Мирчев: Няма да позволим конституционната реформа да бъде “опраскана” като през 2014 г. . 8| 3781 |13.06.2023 Дойче веле: Радев ще бави указа за Гешев, за да държи ГЕРБ в партер

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads