Реклама / Ads
2| 2328 |16.07.2024 НОВИНИ

ISW: 83 на сто от украинците отхвърлят всички претенции на Путин, за капитулация и дума не може да става

.
Източник: личен архив
Ново проучване на общественото мнение показа, че украинците отхвърлят исканията на Русия за пълна капитулация. Украинският вестник "Дзеркало тижня" поръча проучване на украинския център "Разумков" и публикува резултатите от него на 15 юли.
 

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

 

83 процента от респондентите отхвърлиха изявлението на руския президент Владимир Путин, че Украйна трябва да се изтегли напълно от Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка области — включително и от териториите, които в момента са под украински контрол.

 

58 процента от анкетираните са заявили, че Украйна не трябва да се съгласява с неутрален, необвързан и неядреен статут в конституцията си. Путин поиска през юни 2024 г. Украйна да признае териториалните претенции на Русия върху Източна и Южна Украйна (включително територия, която Русия в момента не окупира), да "демилитаризира" и да обещае да не се присъединява към НАТО като предварителни условия за започване на "мирни" преговори.

 

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков наскоро обвини НАТО на 14 юли, че не зачита "основната грижа на Русия", когато НАТО обяви перспективите на Украйна за приемане в алианса, твърдейки, че поведението на алианса предполага, че няма основа за преговори за войната в Украйна.

 

Искането за пълна капитулация на Украйна е част от плана да се попречи за подкрепата за международното право, въпреки факта, че законните граници на Украйна са признати през 1991 г.

 

Украйна продължава да демонстрира желанието си да преговаря с Русия при собствените си условия. Украинският президент Володимир Зеленски заяви на 15 юли, че украинските планове за втора мирна среща на върха трябва да бъдат готови до ноември 2024 г. и повтори, че трябва да присъства руски представител.

 

 

Зеленски заяви, че Украйна ще проведе среща в Катар за енергийната сигурност в края на юли или началото на август 2024 г., среща за свободата на корабоплаването в Турция през август 2024 г. и среща за обмена на военнопленници и връщането на депортирани украински деца в Канада през септември 2024 г. Три проблема, върху които се фокусира комюникето на първата инициирана от Украйна среща на върха за глобален мир в Швейцария през юни 2024 г.

 

Представители на Кремъл директно заявиха, че Русия няма да участва във втора мирна среща на върха поради нейните условия.

 

Исканията на Украйна Русия да се изтегли напълно са съобразени с международното право. Исканията на Русия за пълна капитулация са нарушения.

 

Приемането на каквото и да било, освен освобождението на Украйна от нейния народ, е одобрение на незаконната окупация на над пет милиона украинци от Русия, според ISW.

 

Представители на Европейския съюз (ЕС) продължават да предприемат стъпки, за да демонстрират неприсъединяването към политическите позиции на унгарския премиер Виктор Орбан по отношение на войната в Украйна. Балаж Орбан, политическият директор на Виктор Орбан, заяви на 15 юли, че Виктор Орбан има планирани допълнителни "пътувания и преговори" и писа на Европейския съвет за предишните си посещения и дискусии за преговори с Украйна, Русия, Китай, и САЩ. Говорителят на Европейската комисия Ерик Мамер заяви на 15 юли, че поради неотдавнашните действия на Орбан лидерите на ЕС, включително председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, няма да присъстват на неофициални срещи, водени от Унгария.

 

Politico съобщи на 15 юли, че трима пожелали анонимност дипломати от ЕС са заявили, че върховният комисар на ЕС Жозеп Борел ще проведе "официална" среща на Съвета по външни работи по същото време като срещата на върха на Унгария по външните работи в Будапеща в края на август 2024 г.

 

Други външни министри на ЕС искат "да изпратят ясен сигнал, че Унгария не говори от името на ЕС". Шведският министър по въпросите на ЕС Йесика Росвал заяви пред Ройтерс на 11 юли, че Швеция, Финландия, Естония, Латвия, Литва и Полша ще изпращат държавни служители само на правителствени срещи, свързани с унгарското председателство на Съвета на ЕС през юли 2024 г. и че други държави от ЕС обмислят подобни мерки.





Руското правителство предложи значително да увеличи броя на условията, при които може да определи дадено лице като терорист или екстремист, вероятно като цензуриране критиките относно войната на Русия в Украйна. На 15 юли руското правителство внесе в Държавната дума законопроект, който ще разшири броя на членовете от руския Наказателен кодекс, съгласно които Руската федерална служба за финансов мониторинг (Росфинмониторинг) може да добавя хора в списъка на Русия с терористи и екстремисти.

Кремъл многократно се е опитвал да представи Русия като хармонично мултинационално и мултирелигиозно общество въпреки неотдавнашното засилване на ксенофобската реторика от руската ултранационалистическа общност.

 

Украинските сили са извършили удари с дронове срещу руска енергийна инфраструктура през нощта на 14 срещу 15 юли и според съобщенията също са ударили руски военни активи в окупирания Крим. Ръководителят на област Липецк Игор Артамонов заяви на 15 юли, че украински дрон е ударил територията на електрическа подстанция в Становлянски район, област Липецк, а администрацията на Орловска област твърди, че украински дрон е повредил контейнер за съхранение на петрол след потушаването на руската радиоелектронна война. дрон над горивно-енергиен комплекс в Орловски район.

 

Руското министерство на отбраната (МО) твърди, че руските сили са свалили шест украински дрона над окупиран Крим и един украински дрон над област Липецк през нощта на 14 срещу 15 юли и друг украински дрон близо до Западен Крим следобед на 15 юли.

 

Нова руска програма за асимилация на мигранти подчертава очевидната борба, пред която е изправено руското правителство за помиряване на аспекти от политиката си към централноазиатските мигранти, тъй като руската държава желае да се представи като гостоприемна и мултикултурна, като същевременно подчертава предимството на руския език и историческото наследство.

 

"Комерсант" съобщи на 15 юли, че Руската федерална агенция по етническите въпроси е разработила 70-минутна лекция за мигранти от Централна Азия за това как да се адаптират към живота в Русия.

 

Съобщава се, че "Комерсант" е прегледал курса, който има четири раздела: "основи на миграционното и трудовото законодателство", "основи на неформалното поведение в Русия", "отговорност за неспазване на руското законодателство" и "история на отношенията между Русия и страни от Централна Азия".





Мигрантите могат да преминат през опростен процес за придобиване на гражданство, ако решат да служат в руската армия, което предполага, че руското правителство продължава да използва обещанието за гражданство като метод за примамване на мигранти от Централна Азия в армията. Курсът също така подчертава, че "е важно да се помни, че Русия е светска държава", така че мигрантите не трябва да извършват религиозни ритуали, включително ежедневни молитви, на обществени места и че "руснаците са многонационален народ, но всички говорят руски".

 

Целенасочената асимилационна лекция показва някои от напреженията, които в момента съществуват в отношенията на Русия с нейните мигрантски малцинствени общности, особено тези от различни централноазиатски държави. Както ISW писа надълго и нашироко, зависимостта на Русия от мигрантите от Централна Азия за подкрепа на работната сила на Русия и усилията за военна мобилизация е причинила значителни търкания в тези общности, особено след като много провоенни ултранационалистически гласове застъпват все по-ксенофобска реторика на фона на война в Украйна. Ръководителят на руската Федерална служба за надзор на образованието и науката (Роснобрнадзор) Анзор Музаев например се застъпи за това децата на мигрантите да говорят руски език, за да учат в руски училища.

 

Няколко ултранационалистически коментатори отговориха и предложиха руското правителство да приеме по-суров отговор, който забранява на мигрантите да водят семействата си в Русия или изобщо забранява на децата мигранти да учат в държавни училища.





Програмата за асимилация привидно има за цел да успокои тези напрежения, но подчертава, че руският език, история и култура се радват на специално предимство в мигрантските общности - директно оспорвайки твърдението на Кремъл, че Русия е отворено и приемащо мултикултурно и мултирелигиозно общество. Тази програма може също така да повиши напрежението и чувството на лишение от права сред централноазиатските мигрантски общности, като наложи изолацията им от техните езици, обичаи и религиозни практики.

 

Ръководителят на Чеченската република Рамзан Кадиров представя себе си и Северен Кавказ като ключови за навлизането на Русия в арабския свят. Кадиров се срещна на 15 юли с посланика на Обединените арабски емирства (ОАЕ) в Русия Мохамед Ахмед Султан Еса Ал Джабер и посланика на Катар в Русия шейх Ахмед бин Насър Ал Тани в Грозни, Чечня, на текущия Кавказки инвестиционен форум.

 

Кадиров подчерта "топлите отношения" на Катар и ОАЕ с Русия и Катар, като същевременно подчерта индивидуалните им отношения с Чечня и по-широкия кавказки регион. Кремъл вероятно се стреми да използва уникалното геополитическо, религиозно и социално-културно положение на Кавказ спрямо арабския свят, за да привлече инвестиции в региона и да увеличи политическите и дипломатическите връзки с големи политически играчи като Катар и ОАЕ. Катар и ОАЕ, например, продължават да посредничат при обмена на военнопленници и репатрирането на депортирани украински деца, така че остава в интерес на Русия да поддържа стабилни връзки с държавите от Персийския залив. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 2398 |15.07.2024 От КНСБ искат в бюджета за следващата година да бъде заложено увеличение на всички заплати с 10% . 0| 2345 |15.07.2024 Вдовицата на Навални обжалва заповедта за арест по дело за екстремизъм . 0| 2436 |15.07.2024 Александър Джартов: Най-сериозна е ситуацията с пожарите във Варна и в Стара Загора . 3| 3057 |15.07.2024 Естонският премиер Кая Калас подаде оставка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads