Реклама / Ads
6| 2186 |21.07.2024 НОВИНИ

ISW: Кремъл използва блогъри за имидж и мигранти за попълване на армията

.
Източник: личен архив
Украинският президент Володимир Зеленски разговаря с бившия президент на САЩ и републикански кандидат Доналд Тръмп на 19 юли и обсъди крайното състояние на войната в Украйна. Зеленски заяви, че се е съгласил за стъпки, които ще доведат до справедлив и наистина дълготраен мир на бъдеща лична среща.
 

Тръмп заяви, че и Русия, и Украйна ще могат да договорят сделка, която слага край на войната.

 

Въпреки това Кремъл продължава да показва, че се интересува само от украинска капитулация и унищожена държавност.

 

Зеленски наскоро подчерта, че Украйна трябва значително да отслаби Русия на бойното поле, за по-силна преговорна позиция за бъдещи мирни преговори. Украинското ръководство продължава да призовава за териториална цялост и дългосрочни гаранции за сигурност като част от траен мир. Западната военна помощ остава единственият шанс на Киев.







Това се казва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW), цитирано от news.bg.

 

Украински дронове удариха руско летище в Ростовска област в нощта на 19 срещу 20 юли. Руски източници заявиха на 20 юли, че украинските сили са изстреляли 30 дрона срещу летище "Милерово" и че ударът е нанесъл щети на инфраструктурата и резервоара за гориво.7

 

Геолокирани кадри показват пожар.

 

Губернаторът на Ростовска област Василий Голубев твърди, че руските сили са прехванали и унищожили 26 дрона.

 

Руският министър на отбраната Андрей Белоусов и руското Министерство на отбраната (МО) продължават да използват блогъри, свързани с Кремъл, за да се опитат да възстановят имиджа на МО сред провоенните руски ултранационалисти. Белоусов се срещна с избрана група руски блогъри и военни коментатори на 10 юни и проведе друга среща с блогъри на 19 юли.

 

Те подчертаха, че Белоусов не пренебрегва проблемите, които повдигат.

 

Както Кремъл, така и руското министерство на отбраната имат личен интерес да изглеждат отворени за диалог с блогърите, голяма част от които са сред избирателите, подкрепящи войната. Кремъл вероятно цели да представи Белоусов като по-осъзнат този факт от неговия предшественик, секретар на Съвета за сигурност Сергей Шойгу.

 

Руските власти вероятно се опитват да засилят принудителните мерки, целящи да впечатлят мигрантите, изправени пред депортиране на военна служба. Информационният канал на Кремъл ТАСС съобщи на 19 юли, че руската Държавна дума ще разгледа поправки, които ще позволят на руските власти да задържат чужденци и лица без гражданство, които подлежат на експулсиране от Русия, в "специални институции" за не повече от 48 часа преди тяхното депортиране.

 

Предлага се служители от руското Министерство на вътрешните работи (МВД) или Федералната служба за сигурност (ФСБ) да могат да искат от съдия да удължи периода на задържане от 48 часа на 90 дни. Понастоящем руските власти имат право да задържат чужденци и лица без гражданство, подлежащи на депортиране, за максимум 90 дни.

 

Руските власти все по-често провеждат акции срещу мигранти и настояват да подпишат военни договори срещу заплахата от депортиране.







Испанските власти арестуваха трима души, част от видна проруска хакерска група, по обвинение в извършване на кибератаки срещу Украйна и държавите от НАТО, подкрепящи Украйна. Испанската гражданска гвардия обяви на 20 юли, че е арестувала три неуточнени лица в Манакор, Балеарските острови и провинция Андалусия за провеждане на разпределени атаки за отказ на услуга (DDoS), насочени към държавни институции и стратегически сектори на страни, подкрепящи Украйна след началото на пълномащабната инвазия на Русия.

 

Испанската гражданска гвардия отбеляза, че хакерите принадлежат към руската "хактивистка" група "NoName057(16)" и че тя продължава да разследва няколко следи за идентифициране на участници в кибератаките.

 

NoName057(16) е проруска кибер групировка, който се появи през март 2022 г. и първоначално беше насочен към украинските правителствени и медийни сайтове, но оттогава се разшири, за да се насочи към западни правителствени, икономически и логистични субекти, включително в държави-членки на НАТО.

Тя разчита на доброволци за извършване на своите кибератаки и преди това публикува своя инструкции на руски и английски език за извършване на атаки.

 

Многократно е подчертавала желанието си да си сътрудничи с други хакерски организации с подобни разбирания. Преди това е сътрудничил с "Killnet", "XakNet Team" и "CyberArmyofRussia_Reborn".

 

Mandiant Intelligence оцени с умерена увереност в статия, публикувана през септември 2022 г. и актуализирана през април 2024 г., че екипът на XakNet и CyberArmyofRussia_Reborn координират операциите с Главно разузнавателно управление на Русия (ГРУ).

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 2922 |20.07.2024 Илинденското въстание: Какво е Илинден и какво - разните Илиндени след него? . 8| 3682 |20.07.2024 Бивш агент от "Сикрет сървис": Първата реакция на Тръмп бе да потърси обувките си. Трудно e да разсъждаваш трезво след куршум . 2| 2932 |20.07.2024 Облекчение - буря помогна при Беклемето. МВР може да осигури фургони за Воден и Крайново . 1| 5370 |20.07.2024 Нерегламентирано отклоняване. Река Стряма пресъхна край Пловдив

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads