Реклама / Ads
0| 2353 |02.08.2024 НОВИНИ

ISW: Руските сили продължават да напредват неотклонно към Покровск

.
Източник: личен архив
Руските сили продължават да напредват бавно и неотклонно в посока Покровск (западно от Авдеевка), до голяма степен благодарение на слабия отпор от страна на украинската военна сила, особено в района непосредствено северозападно от Авдeевка, съобщават от "Института за изследване на войната".
 

Русия вероятно ще продължи да напредва по-бавно, тъй като се движи покрай по-големи градове.

 

Украинският президент Володимир Зеленски отбелязва, че в някои украински бригади не е възможно да се извършват ротационни схеми, тъй като заместващите ги състави все още не са окомплектовани или оборудвани. Така в украинската армия се откриват слаби места, които руските сили могат да атакуват.

Украинският военен наблюдател Константин Машовец също отбелязва, че украинските защитници в посока Покровск са с по-лошо оборудване и отбранителен потенциал, заради което не могат да забавят руския напредък.

 

Руските сили се възползват от факта, че Западът и по-специално САЩ се бавят в предоставянето на военна помощ за Украйна и в превъоръжаването й.

 

От ISW наскоро отчетоха, че руските сили се опитват да предприемат важен тактически ход - да обкръжат  украинските сили източно от магистрала T0511 (O0544) Очеретине-Хродивка-Мирноград, най-вече откъм на левия бряг на река Вовча.







Руски наблюдатели твърдят, че руските сили атакуват южно от Веселе по дължината на железопътната линия към Сергиевка и Желане (точно на юг от Веселе), което би могло да им помогне за обкръжаването на украинските сили в тази част на Украйна.

 

Украински и руски източници съобщават, че руските части са превзели Тимофеевка (северно от път O0544 и района на Веселе).

 

Освен това по данни на украински източници руските сили са напреднали с 6.5 километра в дълбочина и със 7.5 километра по дължина в посока Сокил до Сергиевка, пресичайки реките Вовча и Казенний Торец (минаващи през Прохрес-Вовче и съответно Лозуватске).

 

Освен това руските сили са близо до постигане на оперативно значим пробив в Покровското направление и то още до края на август.







Сегашният темп на тактическо напредване на руските части към Покровск вероятно няма да продължава още безкрайно дълго, тъй като те все по-често се приближават до по-големи градове.

 

Прави впечатление, че руското централно командване преразпределя и насочва по-бързо силите между различните сектори в своята разширена зона на отговорност (AOR) в Донецка област, отколкото го правеше преди.

 

Вероятно това се дължи на по-гъвкавата структура за командване и контрол, а може да е свързано и с тактическите уязвимости на украинските части.

 

Съобщава се, че в Украйна са пристигнали определен брой изтребители F-16, но вероятно ще са необходими няколко месеца, преди тя да може да ги използва така, както би искала.

 

Украинският президент Володимир Зеленски за пореден път повтори, че Украйна няма да се откаже от своя суверенитет и от териториалната си цялост в замяна на дипломатическия опит да се намери решение на войната с Русия.

 

На 1 август Русия, Беларус, САЩ, Германия, Полша, Словения, Турция и Норвегия извършиха размяна на 26 затворници от различни страни.

 

Ключовият извод в сводката на "Института за изследване на войната", е, че руските сили продължават да напредват бавно и постоянно в посока Покровск (западно от Авдеевка).

 

Това се дължи до голяма степен на недокомплекта и на недостатъчния брой украински военни на терен, непосредствено северозападно от Авдеевка.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4251 |02.08.2024 WSJ за размяната - по канал като от Студената война . 0| 3793 |01.08.2024 Огненият ад няма край, разрастват се и трите големи пожара в Югозападна България . 4| 3244 |01.08.2024 Трима възрастни и две деца пострадаха при тежка катастрофа в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads