Реклама / Ads
0| 2690 |19.04.2023 НОВИНИ

Южна Азия първенец по ”деца булки” в света

.
Източник: личен архив
Най-много бракове с малолетни момичета в света се сключват в Южна Азия, сочат нови данни, оповестени днес от УНИЦЕФ, цитирани от БТА.
 

Финансови затруднения и затворени училища по време на ковид пандемията принуждават семействата да задомяват дъщерите си, въпреки младата им възраст, отбелязва агенцията.

 

Има 290 милиона "деца булки" в региона, което е 45% от общия брой на малолетните съпруги в света, съобщават от Детския фонд на ООН и призовават за полагане на повече усилия да се сложи край на тази практика.

 

"Фактът, че Южна Азия носи бремето на най-големия брой в света на бракове с малолетни момичета, не е нищо друго освен пълна трагедия", каза в изявление директорът на УНИЦЕФ за Южна Азия Ноала Скинър.

 

"Встъпване в брак в малолетна възраст лишава момичетата от обучение, излага здравето и благоденствието им на риск и застрашава бъдещето им. И едно момиче, омъжено в детска възраст, пак е прекалено", добави тя.

 

За много родители омъжването на дъщерите им е бил е най-добрият вариант, тъй като възможностите момичетата им да учат по време на ковид пандемията са били ограничени, според проучване на УНИЦЕФ, включващо интервюта и дискусии в 16 района в Бангладеш, Индия и Непал.

 

Според закона възрастта, на която момичетата имат право да сключват брак в Непал и Афганистан, е съответно 20 и 16 години, докато в Индия, Шри Ланка и Бангладеш е 18 години. В Пакистан момичетата имат право да се омъжат на 16-годишна възраст, с изключение на провинцията Синд, където възрастта е 18 години, посочва агенцията.

Според проучването на ООН семействата са били подтикнати да омъжат малолетните си дъщери с цел намаляване на домашните разходи, заради финансови затруднения по време на пандемията.

 

Въвеждане на мерки за социална защита и справяне с бедността, защита на правото на всяко дете на образование, осигуряване на адекватна рамка за прилагане на закона и полагане на повече усилия за справяне със социални норми са сред възможните решенията, предложени по време на дискусии, съобщават от УНИЦЕФ.

 

"Трябва да направим повече  и да засилим партньорствата за осигуряване на повече права на момичетата чрез образование, в което да се включва и цялостно сексуално образование, чрез предоставяне на възможности за придобиване на умения, и чрез обединяване и подпомагане на общностите да прекратят тази дълбоко вкоренена практика", каза директорът на Фонда на ООН за населението за региона на Азия и Тихия океан Бьорн Андерсън.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2849 |19.04.2023 Песков: Южна Корея зае неприязнена позиция към Русия относно Украйна . 5| 2681 |12.04.2023 Британското министерство: Русия укрепва защитните си линии в Южна Украйна . 4| 2670 |10.04.2023 Северна Корея е спряла да отговаря на обажданията на Южна Корея . 3| 3096 |24.03.2023 Крипто крал от Южна Корея е арестуван за измами в Черна гора

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads