Реклама / Ads
10| 4564 |18.01.2021 НОВИНИ

В Южна Корея е така: Наследникът на „Самсунг“ осъден за корупция. А тук?

.
Ли Дже-йон в съда
В Южна Корея борбата с корупцията е съвсем реална. Последното доказателство е присъдата за наследника на ”Самсунг” (Samsung) Ли Дже-йон. Той получи присъда от две години и половина затвор за корупция, съобщават световните агенции. До това решение на съда се стигна след разследване на корупционен скандал от 2016 година. Заради разкритията граждани излязоха на протести, а тогавашният президент Пак Гън-хе бе отстранена от власт.
 

Върховният съд реши, че Ли е виновен в даване на подкуп на Пак и нейна сътрудничка, за да получи правителствена подкрепа за сливане на две подразделения на "Самсунг". Сделката дала възможност за пълен контрол на бизнесмена върху  конгломерата - най-голямата компания в Южна Корея.

 

Защитата на Ли го представи и след присъдата за жертва на злоупотребите с власт на Пак. Според адвокатите сделката бил нормална бизнес практика. Прокуратурата на свой ред бе поискала 9 години затвор, но съдът прецени друго.

Ли е начело на групата "Самсунг" в качеството си на вицепрезидент на "Самсунг електроникс", която е сред най-големите световни производители на компютърни чипове и смартфони.

 

През 2017 г. 52-годишният бизнесмен бе осъден на пет години затвор за предлагане на подкупи от 7 млн. долара на Пак и близката й Чхуе Сун-ил. Той обаче беше освободен в началото на 2018 г., след като Върховният съд на Сеул намали присъдата до две и половина години и отмени задържането му, отхвърляйки основни обвинения.

Самата Пак бе отстранена от властта с импийчмънт за корупция и злоупотреба с власт. Тя и Чхуе излежават присъди затвор от съответно 22 и 18 години.

Милионерът Ли, който присъства на произнасянето на присъдата, веднага бил отведен в затвора.

 

Присъдата е тежък удар за компанията и е знак към други корпоративни лидери, които призовавали съда за снизходителност към наследника на "Самсунг" заради ролята му в икономиката на страната.

Хиляди граждани обаче изразиха подкрепа за съда и неговото решение. Хората смятат, че корупцията е едно от най-неморалните и вредни явления в страната. Анкети на социолози показват, че над 80% от населението е против корупцията.

 

Малък коментар: В Южна Корея е така. Ако действието се развиваше в България и президентът, и бизнесменът щяха да си живеят спокойно, а главният прокурор щеше да бди над техния комфорт. Е, нямат късмет. Но пък някой ден може и в България да стане като там, кой знае...

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3354 |04.01.2021 В атака: Новият щам на коронавирусa е регистриран в почти 40 страни . 6| 3392 |28.12.2020 Ал-Джазира: Новият щам на COVID-19 бе засечен и в Южна Крея . 4| 4233 |03.11.2020 С пехотни мини по границата Северна Корея бори коронавируса . 21| 6622 |24.08.2020 Прокурорите гласуваха като в Северна Корея за декларацията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads