Реклама / Ads
1| 3968 |22.02.2019 НОВИНИ

Юнкер не е оптимист за Брекзит със сделка

.
Тереза Мей и Жан-Клод Юнкер
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер каза днес, че ”не е голям оптимист” за шансовете на Великобритания да напусне Евросъюза със сделка, и предупреди, че ако не бъде договорен подреден Брекзит, ще настъпят тежки икономически последици.
 

"Ако не бъде постигната сделка, а аз не мога да изключа това, би се стигнало до ужасни икономически и социални последици във Великобритания и на континента, затова моите усилия са насочени така, че да може да бъде избегнато най-лошото. Но не съм голям оптимист, когато става дума за този въпрос", заяви Юнкер. "Защото в британския парламент всеки път, когато гласуват, има мнозинство срещу нещо, а няма мнозинство в подкрепа на нещо", допълни той.

 

Коментарът на Юнкер дойде след поредната среща между него и британския премиер Тереза Мей в Брюксел. Според общото им изявление след завършването й пробив засега няма и преговорите продължават. Юнкер и Мей ще разговарят отново до края на месеца.

 

Преди заминаването си за Брюксел Мей заяви пред британския парламент, че ще се опита да постигне юридически обвързващи промени в предложеното споразумение за Брексит. Тя се опитва да успокои опасенията на британските депутати от "предпазния механизъм", целящ да избегне "твърда" граница между Ирландия и британската провинция Северна Ирландия.

 

Мей обеща, че ще подложи ревизираното споразумение за Брексит на гласуване от парламента възможно най-скоро, но само след като убеди ЕС да приеме промени в него.

 

Правнообвързващи промени на предпазната клауза за Северна Ирландия са единственият начин за избягване на твърд Брекзит без споразумение, заяви и британският външен министър Джереми Хънт. "Това наистина е единствения начин за излизане от тази ситуация", отбеляза Хънт в реч в Берлин и добави, че според него проблемът с евентуалното удължаване на срока за Брексит е, че то няма да реши нищо.

 

Според Хънт Европейският съюз трябва да приеме "проста, но важна промяна" в предпазната клауза, за да може Великобритания да е уверена, че няма да се окаже притисната за неограничен срок в митнически съюз с общността. Британското правителство е уверено, че ако тази промяна бъде направена, ще може да убеди парламента да приеме споразумението, подчерта външният министър.

 

До 15 британски министри може да гласуват за блокиране на излизането на страната от Евросъюза на 29 март, както е планирано, в случай че няма сделка за Брекзит, съобщи междувременно агенция Блумбърг, като се позова на три добре осведомени източника.

 

Министрите, които са против развод с ЕС без споразумение, обмислят дали да предизвикат Тереза Мей да ги уволни, в случай че гласуват срещу нея на насрочения за 28 февруари вот в парламента. Те са за отлагане на Брексит, ако няма сделка, и техният план предвижда Мей да бъде принудена да избира между излизане от съюза със споразумение или отлагането му.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3635 |20.02.2019 Мей и Юнкер се виждат заради Брекзит . 7| 4498 |17.02.2019 Тереза Мей е поискала от България подкрепа за Брекзит . 1| 3964 |07.02.2019 Юнкер категоричен: Брекзит няма да се предоговаря . 0| 3679 |07.02.2019 АФП: Oтлагането на Брекзита изглежда все по-неизбежно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads