Реклама / Ads
12| 6391 |26.03.2018 НОВИНИ

Юнкер: Тъжен съм, че Турция все още не е в ЕС

.
”Няма да разказвам за частта от срещата, в която ми се налагаше да ставам и да се разхожда, тъй като имам болки в крака. С Турция споделяме много общи мнения. Ние искаме Турция да бъде истински стратегически партньор“, заяви председателят на ЕК Жан Клод Юнкер след срещата във Варна.
 
„Турският народ е велик народ и аз се прекланям пред него. Трябва да говорим за общите интереси, които ще ни обединяват. Не трябва да говорим за различията", добави той и обяви, че се чувства тъжен, тъй като от години лично работи за присъединяване на Турция към ЕС, а това все не случва.


"Имаме много общи интереси във всички сфери. Единствено обединени ще успеем да се справим с предизвикателствата. Говорихме за енергетика, борба с тероризма. Действията в Сирия трябва да бъдат на база на спазване на международното право.

При мигрантския проблем има какво още да се желае. Бежанците в Европа спаднаха и това показва, че Турция полага огромни усилия и се солидаризира с ЕС. Резултатите наистина са видими. Ние много благодарим на Турция. ЕС пое ангажимент да даде 3 млрд. евро на Турция. Трябва да напомня на нашите турски приятели, че ангажимента на ЕС по отношение на бежанците в Турция ще бъде спазен", категоричен беше Юнкер. "Може би съм малко тъжен от отношенията между ЕС и Турция.

Аз винаги съм подкрепял идеята за присъединяване на Турция към ЕС. Аз съм против демагогската идея да се прекратят преговорите с Турция. Аз съм гарант, че преговорите ще продължат. Турция трябва обаче да положи усилия и да подобри отношенията с Гърция и Кипър. Опитът за преврат в Турция беше недопустим акт.

Ние веднага излязохме с комюнике и осъдихме този опит за преврат. Смятаме обаче, че от онзи момент насам турските сили доказаха, че са добре подготвени, за да се справят с подбни действия. Тук говоря за арестите на някои журналисти и гръцки войници. Тези неща трябва да се решат. Не искам да оставате със смесени чувства след тази среща. Тя беше много ползотворна и полезна", завърши председателят на ЕК и благодари на протокола, че имало много полиция в града.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6484 |26.03.2018 Туск: Лично се ангажирам да продължим да работим с Турция . 5| 7415 |26.03.2018 Борисов: Поставих въпроса за Тракийските бежанци, Турция също има претенции към нас . 1| 5826 |26.03.2018 Проливен дъжд се изля в Евксиноград на срещата ЕС-Турция . 0| 6039 |26.03.2018 Ердоган е идвал и преди в Евсиновград, но не като президент на Турция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads