Реклама / Ads
22| 16715 |18.08.2021 НОВИНИ

Юристи и преподаватели от СУ гневни на прокурорката, отказала да разследва полицейското насилие. Бомба от гняв ”цъка” в СРП

.
Вероника Трифонова
Прокурорката от СРП Вероника Трифонова, отказала да разследва полицейското насилие, предизвика вълна от гняв на юристи и преподаватели в СУ. Пред Фрог нюз те признаха, че с официалното си съобщение до медиите, тя е поставила под въпрос професионалните си качества.
 

Трифонова е постановила отказ за образуване на досъдебно производство по отношение на двама от пребитите младежи. В съобщението казва, че те са отказали да свидетелстват. Източниците ни приемат с насмешка подобни изказвания и обясниха, че при проверка няма  статут „свидетел“.

 

Такъв може да има само при образуване на разследване. „Свидетели се разпитват когато има образувано досъдебно производство. Защо ни лъжат така нагло? Ако е искала, Трифонова е  имала възможност да разпита други участници в дръзкото посегателство, да изиска записите от всички възможни камери, а не да твърди, че не е  видяла насилие.  Всички се убедихме, че такова е било упражнено от полицията. А ако пострадалият е умрял, тогава как ще го разпита? Обясненията са смешни“, допълниха източниците ни.

 

Трифонова казва още: „Cлeд прeцeнкa нa мaтeриaлитe пo прeпиcкaтa нa 13.11.2020 г. cъм oбрaзувaлa дocъдeбнo прoизвoдcтвo зa прecтъплeниe пo чл.131, aл. 1, т. 2, вр. чл. 130, aл. 2 oт НК – причинявaнe нa лeкa тeлecнa пoврeдa нa eднo oт лицaтa (E.М.) oт пoлицeйcки oргaн при изпълнeниe нa cлужбaтa му. Възлoжилa cъм рaзcлeдвaнeтo нa Cлeдcтвeния oтдeл при CГП, кoeтo прoдължaвa и към нacтoящия мoмeнт“.

 

Магистрати се чудят как е възможно разследването за подобен случай да се точи безрезултатно повече от 13 месеца „Какво е свършено до момента? Възможно ли е да се тупа топката, за да се спасят полицаите“, пипат риторично те.

 

Според запознати с действията на прокуратурата по отношение на пребитите, се оказва, че има още един отказ на друг прокурор от СРП за образуване на досъдебно производство срещу полицай-насилник. След това въпросният обвинител е бил включен в спецекип от 7 прокурори, които разглеждат „специални дела“, разбирай такива, важни за Иван Гешев. Заради сформирането на въпросната група в СРП има огромно напрежение. „Така се избягва случайното разпределение на делата от една страна. Ако даден случай се стори важен за ръководството на прокуратурата, то се дава на този екип. И там се връчва директно на „подходящия“ човек да го разследва. Тези колеги получават допълнително възнаграждение за това, че са в „отряда на приближените до Гешев“, разказаха вътрешни за системата хора. Според тях подобна структура има сформирана и в СГП.

 

Припомняме ви, че Иван Гешев е гласувал за Вероника Трифонова да бъде един от делегираните европейски прокурори.  При първия подбор екипът на Лаура Кьовеши я отхвърля заради липсата на опит с дела за кражби в особено големи размери. Както е известно те са обект на разследване от окръжните прокуратури. След като номинацията й отново е поднесена за разглеждане от Кьовеши, през май тя е приета.

 

Трифонова има опит със сложни дела, тъй като те не са от компетенциите на  СРП. Според източници от Съдебната палата прокурорката е била секретарка на бившия главен прокурор Борис Велчев, сега конституционен съдия. Докато се е грижела за неговите дела, е завършила право.  В един от разпространените скандални записи с гласа на Борисов, той се обръща към Велчев с „Братиньо“. Твърди се, че Трифонова е била близка с покойният вече зам.-главен прокурор и член на ВСС Камен Ситнилски. 

 

Екип от Фрог нюз  

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 17630 |16.08.2021 Юристи за отказа на Гешев: Клета прокурорска република . 14| 15103 |10.08.2021 Димитър Стоянов: С толкова юристи в ИТН Слави не знае ли, че няма как да оттегли еднолично каквото и да било . 12| 10794 |19.07.2021 Съюзът на юристите към КС: Бюрото за защита няма място при главния прокурор . 12| 4012 |15.06.2021 Известни архитекти и юристи подкрепиха сградата ”Златен век”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads