Реклама / Ads
5| 2931 |18.07.2023 НОВИНИ

Ивайло Калфин: В дългосрочен план България има абсолютен интерес да влезе в еврозоната

.
Ивайло Калфин, бивш социален министър Източник: Стопкадър: bTV
В дългосрочен план България има абсолютен интерес да влезе в еврозоната. Подготовката за това трябва да мине през вътрешна икономическа политика, която у нас липсва. Това заяви пред bTV бившият социален министър Ивайло Калфин.
 

Във връзка с присъединяването ни към Шенген, Калфин коментира следното:

 

"Ние имаме един много силен инструмент - участието ни в ЕС. Там има редица въпроси, които зависят от български позиции. България има лостове, които може да използва, но не го прави", каза още той.

 

Запитан какво мисли за Бюджет 2023, бившият социален министър отбеляза, че той нищо не решава, защото в него няма политика. По думите му по-интересен ще бъде следващият бюджет.

 

"С Румъния преди бяхме на едно ниво, сега по икономическо развитие те достигат Португалия, по доходи са много по-напред от нас. В България просто нямаме целенасочена икономическа политика. Румънците направиха няколко неща - там има ефективно работеща администрация, съдебната система е развита. Личният интерес у нас доминира. Общественият интерес не е на преден план. Преди 50 години, когато Ирландия влезе в ЕС, е имало спорове дали толкова бедна държава може да се справи с ЕС? Днес тя е след Люксембург", допълни Калфин.

 

На въпрос как би коментирал финансовата политика на Асен Василев, той отговори, че са налице дълбоки социални проблеми в страната. 

 

"Много хора работят и не могат да се издържат. Има страхотни неравенства в България. Това е макроикономически проблем у нас. Аз бих очаквал правителството ни да каже - бедните у нас са толкова, ние ще им помогнем по съответния начин, ще предприемем съответните мерки. Виждаме, че трудно се гледат деца в България, ще направим следното", посочи още бившият социален министър.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 2780 |12.07.2023 Ивайло Мирчев: България е изнесла оръжие за 5 млрд. лв. за Украйна през последните 18 месеца . 23| 2843 |11.07.2023 Ивайло Мирчев: От 1990-а година насам в София не е имало такова обединение . 20| 2969 |09.07.2023 Ивайло Мирчев: АЕЦ ”Белене” днес е невъзможен проект . 5| 2709 |06.07.2023 Ивайло Мирчев: Ако не продадем оборудването от АЕЦ “Белене” на Украйна, си оставаме с ненужно желязо

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads