Реклама / Ads
15| 5304 |10.11.2023 НОВИНИ

Ивайло Мирчев за Делян Добрев и дерогацията: Може да получи орден за пръв евроатлантик, но греши

.
Ивайло Мирчев
Ивайло Мирчев от ПП-ДБ коментира предложението на Делян Добрев от ГЕРБ дерогацията с руския газ да стане за три дни. Добрев може да получи орден за пръв евроатлантик, но това не може да стане., категоричен бе той. Според него реалистичен срок за дерогацията е февруари следващата година.
 

От самото начало сме да се спре дерогацията. Дерогация имаше, тъй като е трудно за рафинерията да разчита на друг тип петрол и първо да се преустрои. Това каза  още в предаването "Лице в лице" по БТВ депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" Ивайло Мирчев.

 

Особеността е, че когато бяха наложени санкциите, себестойността на руския петрол спадна рязко. Целта беше приходите от продажбите на тези горива да отиват в бюджета или в цените на, но това не се случи. Малко след като беше договорена дерогацията кабинетът "Петков" падна и никой от служебното правителство не направи план как приходите да влязат в българския бюджет и да се отразят в спадане на цените на горивата. Става въпрос за няколко милиарда лева за година и половина, заяви Мирчев.

 

Някои твърдят, че "Лукойл" започва да плаща данъци това не е вярно в най-добрия случай за тази година "Лукойл" ще платят около 430 млн. лева данъци, което е нищо. Ние не искаме 400 млн. лева, а всичките 4 млрд. лева за годините назад, добави той.

 

Искането на Делян Добрев дерогацията да отпадне веднага е трудно да се случи. То може да бъде използвано от някого да се създаде сътресение на

 

Това е последният етап от една много дълга битка за енергийната независимост. Освободихме се от руския природен газ, освободихме се и от руското ядрено гориво, остана последният етап – да се освободим от руския петрол, за да не ни бъдат извивани ръцете. България ще бъде енергийно независима. Ще вземем необходимите мерки за "Лукойл" и се надявам, че в следващите дни ще има новини в тази посока.

 

Той отговори и на въпрос дали се чувства спокоен за съдбата на правителството: Не сме били спокойни в нито една година в последните няколко години. Не сме били спокойни, откакто започна войната на Путин в Украйна. Фактите обаче са, че служебните правителства на Радев не бяха полезни за България и ни тласкаха към Евразия. Заедно с партиите, които подкрепят правителството – ГЕРБ и ДПС, вървим в една посока и постигаме част от целите, които сме си поставяли, каза още Ивайло Мирчев.

 

До 15 декември ще знаем дали промените в Конституцията ще бъдат такива, каквито ние сме искали. Ако те са такива, следва нов закон за съдебната власт, след това следва нов избор на Висш съдебен съвет, който ще избере главен прокурор, който трябва да стане в рамките на 7-8 месеца. Това каза и министърът. Ако то не се случи, аз съм доста притеснен за бъдещето на правителството, и по-скоро това, което ние сме заявявали винаги - ние ще излезем от такъв кабинет. Специално министър Славов. Както и акад. Денков. Те са го заявявали неведнъж. Затова сега се надявам по време на Конституцията да не се случи това, което се случи от 2015 г., когато отличното предложение на Христо Иванов за промени в Конституцията беше опраскано от мнозинството в парламента и той трябваше да си подаде оставката. Не трябва никой да има съмнения, че сега ще се случи същото, ако някой си прави илюзии, че няма да се приемат правилните промени в Конституцията", заяви още Мирчев.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4439 |10.11.2023 Полските опизиционери подписаха коалиционно споразумение, Туск на крачка от премиерския стол . 9| 4377 |10.11.2023 Делян Добрев внесе ново предложение за прекратяване дерогацията на „Лукойл“ . 5| 4341 |10.11.2023 ЕК: Няма процедура срещу България за износ на продукти, произведени от „Лукойл“ с руски петрол . 17| 4542 |10.11.2023 Карадайъ с първи коментар: След години историята ще отчете приноса на ДПС и г-н Доган за победата на демокрацията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads