Реклама / Ads
11| 4924 |14.05.2010 НОВИНИ

Иван Драшков и адашът му Чобанов замесени с ДС

.
Иван Драшков и Иван Чобанов
Двама бивши директори на българското контраразузнаване генералите Иван Чобанов и Иван Драшков са били кадрови служители в структури на Държавна сигурност. Това беше официално оповестено с решение на комисията по досиетата от днес.
 
Имената им са включени в седмия списък на комисията, съдържащи сътрудниците на бившата ДС, заемали или заемаци ръководни постове в Министерството на вътрешните работи в периода 1990-2010 г.

Новият списък е от 131 души, чиито имена започват с буквата И. От март 2010 г. насам комисията по досиетата вече обяви по азбучен ред 534 сътрудници с имена от А до З.

Иван Чобанов (1951) е започнал своята служба в ДС като кадрови служител във Втори отдел на Държавна сигурност (Външно наблюдение и преследване), като разузнавач. "Да, бил съм в Държавна сигурност, но съм един от малкото, които след изтичане на едногодишния подготвителен период подадох молба за напускане. Тогава бях преместен в института по психология на МВР, където продължих да работя", коментира пред "Дневник" Иван Чобанов.

Иван Драшков (1956) е бил кадрови служител на ДС от 1986 г. във Второ главно управление на ДС (контраразузнаването), където е бил назначен като разузнавач. Работил е по германска линия. Той не отговаряше на мобилния си телефон.

И Чобанов, и Драшков са по-известни с кариерите си след промените у нас.

Иван Чобанов е бил съветник на президента Жельо Желев, секретар на МВР в правителството на Любен Беров, съветник на Николай Добрев (БСП), оперативен помощник на главния секретар на МВР ген. Бойко Борисов от края на 2001 г. Директор е на Национална служба "Сигурност" (2002-2007). През януари 2007 г. изненадващо беше освободен от поста по предложение на вътрешния министър Румен Петков и с указ на президента Георги Първанов. След това беше изолиран, изпращайки го на дипломатическа служба в Хараре (Зимбабве), откъдето се завърна по собствено желание. От едно от малкото му изявления стана ясно, че е бил притиснат да напусне директорския пост в НСС, защото отказал да уволни жената на политическия противник на министър Петков - депутата от ДСБ Атанас Атанасов, подозирана в изнасяне на информация.

На мястото на Чобанов през януари 2007 г. беше назначен Иван Драшков. Въпреки, че през 1992 г. той доброволно напуска контраразузнаването, година по-късно отново е назначен в него и кариерата му следва възходяща линия. Бил е началник сектор и началник направление, а от ноември 1999 г. е заместник-директор на НСС. При създаването на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Драшков беше назначен за един от зам.-директорите й.

С разрастването на скандали в ДАНС през есента на 2008 г. той беше уволнен с решение на тогавашния премиер Сергей Станишев. Година по-късно обаче Върховният административен съд го възстанови и от декември 2009 г. той отново заема поста зам.-директор на ДАНС.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 4894 |21.12.2009 Върнаха Иван Драшков в ДАНС . 3| 4647 |16.10.2009 Съдът връща Иван Драшков в ДАНС . 20| 4650 |10.08.2009 Иван Драшков: Много лъжи съпътстват Галерия . 20| 4904 |02.12.2008 Драшков не бил измамник, а измамен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads