Реклама / Ads
1| 2824 |01.12.2022 НОВИНИ

Иван Иванов, КЕВР: ”Булгаргаз” иска по-висока цена за газа от декември

.
Иван Иванов
Днес КЕВР в следобедните часове ще излезе с решение за цената на природния газ, по която цена ”Булгаргаз“ ще продава тази суровина през м. декември. Това каза пред журналисти председателят на КЕВР Иван Иванов.

Иван Иванов каза, че цената, която предлага днес сутринта "Булгаргаз“ е актуализирана. Нейната стойност 146.83 лв., т.е. с около 1 лв. по-висока от обявената: "Преди дни се стичаше, че цената ще е по-ниска от обявената, но през последните 3 дни се забелязва много бързо нарастване на цената на холандския газов хъб и борса. И това е дало отражение в актуализиране на цената.“

 

Иван Иванов съобщи, че що се касае за м. януари по принцип "цената в зимните месеци показва ръст и този ръст може да бъде овладян по единствения начин досега чрез доставка на количества от газохранилището Чирен. Но за тази година за съжаление природният газ, който се съхранява в Чирен е с цена значително по-висока от тази, на която продават на "Булгаргаз“ природния газ външните доставчици. Причината е, че този газ беше съхраняван през август и септември, когато цената в Европа и на всички борси беше твърде висок. С други думи, не можем да се възползвам от ниска цена на природния газ, съхраняван в Чирен."

 

Иван Иванов посочи, че има още една възможност "по определен начин да се повлияе върху цената в положителна за потребителите посока, а той е, ако се приеме на второ четене на Закона за корпоративното подоходно облагане освобождаването на "Булгаргаз“ от ангажимента по програмата за освобождаване на природен газ на газов хъб "Балкан“.

 

Иванов допълни, че това ще означава купуване на по-малко количество природен газ от "Булгаргаз“ и оттам на азерския газ, който е значително по-евтин от другите доставчици и неговото влияние може да се засили в смисъл да се понижи в определена степен цената на природния газ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 7177 |01.12.2022 Иван Брегов пред ФрогНюз: Държавата е в хватката на политически и икономически интереси, трудно ще я освободим . 8| 17559 |30.11.2022 Иван Бакалов: Нищо няма да се оправи в България, докато прокуратурата не свали чадъра над Борисов . 3| 2747 |30.11.2022 Иван Таков: Най-доброто решение за ”Топлофикация” е да бъде включена в Плана за възстановяване и устойчивост . 7| 2910 |29.11.2022 Христо Иванов: Без ДБ не може да има управление, което да придвижи страната напред

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads