Реклама / Ads
23| 5227 |05.08.2020 НОВИНИ

Иван Костов: Протестите могат да постигнат исканията си, но трябва да се опазят от влияние на олигарси

.
Иван Костов
В България има здравна и икономическа криза, към които се добаят политическа и съдебна. Необходима е радикална реформа на съдебната система. Протестите могат да постигнат исканията си, демонстрантите обаче трябва да се опазят от възможно влияние на олигарси върху тях.
 

Това мнение изказва в интервю за Свободна Европа бБившият министър-председател (1997-2001) Иван Костов. Медията  отбелязва, че го е потърсила след участието му в БНР по-рано през седмицата и появилите се спорове дали е подкрепил протеста за оставките на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев или пък е разкритикувал демонстрациите.

 

"Аз съм сред мнозинството български граждани, а това рядко ми се случва - да съм в мнозинството, което подкрепя протеста", отговаря той. Според него протестите имат заряд и  могат да доведат до политическа криза. Те имат своите искания за промяна на политическата и съдебната система. Искат реформа. И могат да постигнат исканията си.

 

По думите му здравната и икономическата кризи могат да предизвикат политическа ако правителството не успее, с подкрепата която има, да вземе мерки, за да облекчи последиците от тия две кризи. "Тъй като то е загубило значителна част от доверието си, поне така казват социолозите, възможността му да реагира на двете кризи – особено на здравната и особено по отношение на мерките, които трябва да се спазват от населението, е много ограничена. И заради това може да се стигне до излизане на много повече протестиращи и съответно много по-голямо напрежение. Това пък прави вероятна една политическа криза преди изборите.

 

След изборите пък ще бъде много трудно да се вземат нужните решения да се управляват тия двете кризи. Причината е, че здравната и икономическата криза очевидно ще продължат и след месец март. Казвам това защото, ако се вярва на социолозите – след изборите ще има един много шарен парламент, където и излъчването на правителство, и предприемането на действия няма да бъде никак лесно. А за политическа криза след изборите не смея да говоря, защото това ще означава, че няма да може да се направи правителство и ще трябва да се върви към нови избори.", коментира Костов.

 

За протестите бившият министър-председател казав още: "Това, че подкрепям протеста, не означава, че не виждам какъв опит се прави и затова предупреждавам хората да внимават. Прави се опит за обсебване на протеста. При това жалък опит. Защото наистина е жалко това някой, който е правил стотици милиони от слабостите на хората, защото хазартът е това, да се обръща и да прави партия, да отправя политически послания. Бих използвал много силни думи ако продължа, всички те биха били твърде негативни и не ми се ще да го правя."

 

На въпрос дали смята, че заявката на Васил Божков за партия е автентична, Костов отговаря с категорично "Не". "Дори да допуснем, че от негова гледна точка е истинска заявка, това е абсурдно да се случи. Казвам го от политическия опит, който имам. Просто няма как да стане.", допълва той.

 

 

Според Костов  посоката, в която трябва да бъде направена съдебната реформа е  дадена и то не сега, а отдавна. "Посоката е тази, за която настоява Венецианската комисия, Европейската комисия, Европейският съд. Давате ли си сметка колко много документи има в тази посока, ясно разписани? И давате ли си сметка, че те така си стоят никога непрочетени. А в тях е ясно казано какво е необходимо, за да се реформира прокуратурата."

 

На въпрос дали смятате ли, че формации – ГЕРБ, БСП, партия на Слави Трифонов, "Демократична България" и прочие, могат да конструират мнозинство, което да прокара политически реформата Костов споделя: "Аз съм човек, който носи много от раните на миналото. Ето защо не съм в състояние да кажа кой какво може да постигне, каква подкрепа може да ползва от останалите, какви компромиси може да направи. Изисква се смелост и решителност, но те трябва да бъдат изисквани от тези политици, които ще влязат в следващия парламент."

 

Бившият министър-председател коментира и думите на Бойко Борисов, който през 2014 г. каза в свое интервю, че Ахмед Доган пръв е разбрал, че който управлява медиите и съда, той управлява държавата.

 

"Това е зловещо. Ако от политически позиции манипулираш третата и четвъртата власт, медии и съд, за да управляваш, това е наистина зловещо и не се нарича демокрация. Не знам чий образец е Доган за правене на политика, но тези думи издават много дълбоко антидемократично мислене.", казва Костов за цитираната реплика.

 

 

"Служебното правителство е като всяко едно обикновено правителство, само не може да има законодателна инициатива. Не може да променя закони и бюджет. Но и на служебно правителство, както на всяко едно друго, може да се наложи да решава тежки проблеми, каквито се задават на хоризонта. Един такъв кабинет следва да проведе бързо и честно избори и после да остави всичко на едни окомплектовани законодателна и изпълнителна власт.", казва още Костов в отговор на въпрос какви опасности може да крие назначаването на служебен кабинет.

 

Той коментира и причините за зразената от него позиция, че  не вярвате на президента Радев с думите: "По много причини. Моето недоверие към него започва още от разкритията за начина на неговото номиниране, които той никога не опроверга. Говоря за намесата на бившия руски разузнавач Решетников. Недоверието ми минава и през позицията на Румен Радев по време на кампанията за президентски избори, когато той възприемаше 90% от тезите на Кремъл по всички спорни за страната ни въпроси с ЕС и НАТО. Недоверието ми се базира също и на унизителното му поведение пред президента на Русия Владимир Путин. След всичко това можем да стигнем и до вдигнатия юмрук пред президентството (когато Радев слезе при протестиращите – б.а.). Това е партизанския поздрав, който помним от читанките."

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 7047 |05.08.2020 Иван Бакалов: Полека, по живковски ще се оттегля Борисов . 5| 6426 |04.08.2020 ”Не и този път”: Песента, вдъхновена от протестите . 15| 7723 |03.08.2020 Христо Иванов: Прокуратурата иска да прикрие съдържанието на първия запис с Борисов . 24| 6615 |03.08.2020 АПИ: Категорично са забранени протестите на републикански пътища

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads