Реклама / Ads
0| 2892 |12.09.2022 НОВИНИ

Иван Кръстев: Следващите 6 до 9 месеца ще бъдат най-тежките в историята на ЕС

.
Иван Кръстев Източник: стопкадър, bTV
В началния си етап войната по-скоро доведе до консолидация. Нагласите на европейските правителства, а и на обществата като цяло доведоха до безпрецедентни санкции. Подкрепата за Украйна е много силна. С течение на времето обаче се засилиха напреженията между различните части на ЕС, а и вътре в отделните страни. Поне според моето усещане следващите 6-9 месеца навярно ще бъдат най-тежките в историята на ЕС.
 

Това каза за DW световноизвестният анализатор Иван Кръстев.

 

„Нека не забравяме, че сегашното плащане на икономическата цена на войната в Украйна идва след серия от други кризи, през които ЕС премина в последните десетилетия. Тази война изглежда малко като някакъв дълъг Ковид: кризите в Европа непрекъснато се завръщат. Завръща се бежанската криза: бежанците от Украйна са два пъти повече от онези от войната в Сирия. Връща се финансовата нестабилност. Завръща се и опасността, която пораждат тези големи, тези наистина огромни финансови инжекции, целящи да предотвратят обедняване и да компенсират ръста на цените в енергетиката“, обясни той.

 

„Между другото, всеки месец Европа и Япония плащат 100 милиарда долара повече за енергия в сравнение с преди една година. Това изключително високо финансово натоварване създава сериозни проблеми. Има общества, които са крайно уморени от случващото се. Струва ми се, че ще видим много повече от протестите, които сега наблюдаваме в Прага или в Германия“, прогнозира Кръстев.

 

„Има групи хора, консолидирани през различните кризи. Има хора, които са загубили доверието си в европейската система заради глобалната финансова криза. След това се появи едно много силно антимиграционно ядро, после дойде мощната антиваксинна съпротива - всички тези в крайна сметка политически движения в момента се консолидират на основа „антиистаблишмънт“ и поставят различни искания. Това ще създаде големи напрежения вътре в европейските страни“, смята анализаторът.

 

Според него обаче съществува и един още по-сериозен много важен проблем: „Отношенията на всички тези страни с Германия. Защото има една съществена разлика в сравнение с предишните кризи: в тях Германия не просто играеше главната положителна роля, тогава Германия беше и страната, която гарантираше стабилността на ЕС. В момента обаче Германия е една от страните, които най-много са засегнати от икономическите последствия от кризата. А освен това моралната й легитимност вътре в ЕС е силно проблематизирана от страните в Централна Европа, специално балтийските държави и Полша, но и Чехия. Това променено отношение към Германия, но и към Франция, също ще се отрази отрицателно върху възможностите за справяне с този изключително тежък период“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2743 |12.09.2022 Лили Иванова дарява книги на опожарената библиотека в Кубрат . 0| 5340 |10.09.2022 Иван Таков: Днес бият, утре може и да убият някого заради възгледите му, дотам ли ще стигнем? . 0| 2718 |09.09.2022 Иван Демерджиев инспектира за незаконна сеч в Карловско . 0| 2851 |08.09.2022 Световният шампион по снукър Рони О‘Съливан ще гостува в България за WINBET Snooker Special

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads