Реклама / Ads
4| 2890 |06.12.2022 НОВИНИ

Иван Шишков: Незаконните лотове 4 и 5 могат да се приемат, за да продължи строежът на АМ „Хемус“

.
арх. Иван Шишков
Министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков посочи, че в петък в Народното събрание е внесен текст за изменение на Закона да устройство на територията. В него е предложен вариант, в който да бъде обявено за приемливо незаконното строителство, включително изграждането на лотове четири и пет на автомагистрала АМ „Хемус“. Целта е строежът ѝ да продължи.
 

По време на парламентарния контрол министър Иван Шишков посочи, че промяната в закона се налага, защото е констатиран незаконен строеж в тези лотове. Необходимо е изграждането, което следва,  да се случи по законов ред: „Това, което сме предложили, не касае само четвърти и пети лот на магистрала „Хемус“, независимо, че те са най-емблематични. Предложили сме и възможност за гаранции за това строителство, което ще бъде обследвано и ще бъде констатирано, че отговаря на нормите, за да може да бъде обявено за търпимо.“

 

Според Шишков по този начин държавата ще има гаранции, а те са изключително важни. Министърът на регионалното развитие представи напредъка на строителството на първите три участъка на автомагистрала „Хемус“ по данни на Агенция „Пътна инфраструктура“. 

 

Работите по първия участък от пътен възел „Боаза“ до пътен възел „Дерманци“ са изпълнени на 60%. Във втория участък са извършени 20% от предвидените по проекта дейности, в участък три от пътен възел „Каленик“ до връзката с път  II-35, включително пътен възел „Плевен“ са реализирани 46% от заложените работи.

 

Очаква се строителството на трите участъка от автомагистрала „Хемус“ до Плевен – Ловеч с обща дължина 51.54 км да завърши в периода 2024 – 2025 година. Шишков посочи, че този срок е "вследствие на натрупано забавяне от януари до август 2022 година поради финансова неяснота за заплащането на извършването на строително-монтажните работи.“

 

Иван Шишков отбеляза, че строително-монтажните работи в четвъртия участък от края на пътен възел „Плевен“ до пътен възел „Летница“ с обща дължина близо 27 км може да започнат след решаване на казуса с констатирано през миналата година незаконно строителство по трасето. 

 

Шишков добави, че за седми и осми лот има проблем с трасето, което е било предвидено. Според него има вариант трасето частично да бъде променено, защото в едната част преминава през ловно стопанство, в другата през територия, която е в близост до складове. Това чисто нормативно е невъзможно.

 

За лот девет Шишков съобщи, че има уверението на областния управител на Търговище, че на сесия на Общинския съвет е осъществено разделянето на един имот, което ще даде възможност за реализирането на проектирането и започването на строителството. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 15586 |06.12.2022 Диана Тонова: Има съмнения за неправомерно придобиване на общински имот от частно лице . 4| 2970 |06.12.2022 Христо Иванов: С втория мандат има шанс за правителство . 6| 3120 |02.12.2022 Мирослав Иванов, ПП: В траур съм заради хартиената бюлетина. Ще има злоупотреби . 5| 3656 |01.12.2022 Христо Иванов: Вкараха ни в забележителен качамак

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads