Реклама / Ads
4| 3333 |11.02.2023 НОВИНИ

Иван Таков на Конгреса на БСП: Ще бъдем брокери около властта, или ще работим за истинска промяна на обществото?!

.
Ще бъдем брокери около властта, или ще работим за истинска промяна на обществото?! Това попита лидерът на БСП - София Иван Таков в изказването си пред делегатите по време на заседанието на 50-тия Конгрес на БСП. В него той отбеляза, че форумът се провежда в съдбовно за партията време и в политическо, и в ценностно, и в организационно отношение.
 

"Партийните организации, които все пак съществуват, до голяма степен са блокирани от липсата на перспектива, от междуличностни конфликти, подчерта Иван Таков. - Влизаме в парламентарни избори, а скоро и в местни, с изключително ниско ниво на представителство по места. Ако смятаме, че това ще се реши само с уставни промени - е, няма да се реши".

 

По отношение на ценностното състояние на БСП лидерът на столичните социалисти зададе поредица от риторични въпроси. "Ако питаме случайни граждани на улицата, едва ли някой ще отговори за какво се бори БСП, какви ценности защитава. Какво стана със справедливостта, равенството и солидарността? Разбираме ли какво означават те, защитаваме ли ги? Говорим за програмно обновление и това е чудесно. Но за какво ни е програма, когато не я изпълняваме? И сега имаме такава, но как точно следваме и реализираме програмните императиви за мен е огромна тайна. БСП винаги е била програмна партия. А сега нито прилича на програмна, нито на партия", не спести критики Иван Таков.

 

За политическия облик на партията той изрази съмнение, че всички делегати в залата са наясно с непосредствените цели на БСП. "Искаме ли да управляваме на всяка цена и на каква? Опозиция ли да бъдем и каква? Ако искаме да управляваме, в името на какво ще го правим - да бъдем брокери около властта, за да трудоустроим дузина другари, или да работим за истинската промяна на обществото, попита Иван Таков. - Ако ще брокерстваме, не се изисква да сме големи и силни, а и състоянието ни сега отговаря на тази "цел". Опасявам се, че този път ще ни направи толкова слаби политически, че и за брокери няма да сме годни. По втората цел - да работим за истинска трансформация на обществото е необходима сплотена, силна социалистическа партия. Сега не сме".

 

Иван Таков беше категоричен, че всички в партията трябва да приемат истината за състоянието на БСП и да се готвят за поредния слаб резултат на предстоящите предсрочни парламентарни избори. "И трябва да сме наясно накъде ще тръгнем, заяви той. - Има два пътя. Първият е да продължим, както досега. Да насочим цялата си енергия в търсене на виновни. Сигурно е, че ще имаме сериозни поводи да се търси вина. Ние станахме майстори на това упражнение. Има огромен риск вместо да правим обща и умна кампания, да я превърнем в инструмент за противопоставяне и оправдание на провала. Едните ще кажат: "Провалихме се, защото ръководството спусна парашутисти в листите". Другите - че недоволните са саботирали кампанията. И едните, и другите ще бъдат прави. Затова нека да приемем, че съгрешихме вкупом и да насочим усилията си в смислена посока".

 

Според Иван Таков вторият вариант е разумният. Лидерът на БСП - София призова кампанията и изборите да бъдат използвани, за да започне процес по съживяването на партията и превръщането й в истинска социалистическа партия. "Никой не очаква от нас силен резултат, ние самите не го очакваме, заяви той. - Затова мисля да използваме тези избори, за да свършим неща, които ще работят в стратегически план".

 

Иван Таков посочи три стъпки за действие в тази посока. "Първо - всички да седнем на една маса и да изработим ясна политическа цел пред партията в този момент. Нека всеки да изложи своето виждане и да решим, заяви той. - Нужна ни е ясна общосподелена цел. Повтарям - обща цел. - А не двама да работят, за да станат депутати, трима да работят двамата да не станат депутати, а други четирима изобщо да не знаят какво работят. Ако успеем в този честен диалог, ние имаме основите на един позитивен процес".

 

Втората стъпка, която посочи Иван Таков, е свързана с представителството. "За да сме сериозна партия, ние трябва да представляваме. Не всеки себе си, не спонсори, а значими социални групи, посочи председателят на БСП - София. - Да представляваме е различно от това да брокерстваме за властови позиции. Да представляваме означава да защитаваме определени ценности, било то и в опозиция. Да представляваме означава да излезем навън, да се свържем с хората, да ги слушаме и чуваме, а не да седим в кабинетите и да слушаме хвалебствията на знайни и незнайни душеприказчици. Изборите са чудесна възможност да направим "жива" връзка с хората. Убеден съм, че ако това се случи, ще дойде и добрият резултат".

 

Третата стъпка засяга това да знаем кого представляваме, посочи Иван Таков. "Да сме наясно кои социални групи представляваме, но не на хартия, а на практика, обясни той. - Последните няколко кампании бяхме свидетели на повтарящ се сюжет. Единият ден Партията шумно заявява, как ще се грижи за "обикновените хора" (каквото и да означава това), а на другия ден още по-тържествено обещава на едрия бизнес, че няма да пипа неговите данъци".

 

Лидерът на столичните социалисти подчерта, че българското общество е в ситуация на все по-изострящ се класов конфликт. "Трябва категорично да заемем позиция в този конфликт. За интересите на едрия капитал сме спокойни - тях има кой да ги представлява и защитава. Но няма кой да защитава политически интересите на работниците, дребните предприемачи, социално отхвърлените и всички губещи от хиперпазарното общество и държава. Без ясна ценностна и идеологическа физиономия, не е за чудене, че не искат да ни знаят", добави той.

 

В края на своето изказване Иван Таков призова съпартийците си да влязат в предстоящата предизборна кампания не само с целта да постигнат добър резултат, а и с идеята да се свържат с хората, да създават доверие. "Разговорът за вината е възможно най-неадекватният начин да направим това, предупреди той. - От него не се интересува никой друг, освен тези, които го водят. Голямата част от обществото иска България със силна политическа левица. Аз съм сигурен, че такава ще има - със или без БСП. От нас зависи кой от двата варианта ще се случи".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3575 |11.02.2023 Съдът остави в ареста обвинения в убийството на Иван Владимиров - Нав . 12| 4896 |11.02.2023 Нинова като ехо на Радев от конгреса на БСП за ядрените санкции срещу Кремъл. Сблъска се с викове “Оставка” . 11| 9708 |10.02.2023 Христо Иванов поиска оставката на Гешев след новите санкции по „Магнитски“ . 3| 2947 |10.02.2023 Иван Таков призова съпартийците си за разум и смирение в името на БСП

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads