Реклама / Ads
0| 3911 |12.06.2019 НОВИНИ

Иванчева обжалва пред ВАС отказа от ЕП на Карадайъ и Пеевски

.
Десислава Иванчева Източник: БГНЕС
ВАС свиква пленум във връзка с постъпила жалба от Десислава Иванчева, регистрирана като независим кандидат за член на Европейския парламент, против законността на избора на Атидже Алиева - Вели и Искра Михайлова - Коларова, и двете от листата на ДПС, обявени с решение номер 456-ЕП/31.05.2019 г. на ЦИК.
 

Пленум на съдиите от Върховния административен съд ще се проведе утре от 15.30 часа, съобщават от ВАС. 

 

Върховните съдии трябва да вземат решение дали да бъде сезиран Конституционния съд с мотивирано искане да се произнесе по законността на избора на член на Европейския парламент от Република България.

 

Според Десислава Иванчева зачетените от ЦИК заявления на Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски да оттеглят по същество съгласието си за участие в изборите след провеждането на самите избори представлява институционално легитимиране на злоупотребата с пасивното избирателно право и с демократичните принципи на страната. 

Решение номер 456-ЕП/31.05.2019г. на ЦИК, с което тези заявления за оттегляне на съгласие се зачитат, нарушава Конституцията на Република България и по-специално текста на чл.57, ал.2, който не допуска злоупотреба с права, както и тяхното упражняване, ако то накърнява права или законни интереси на други, пише в жалбата. 

Върховният административен съд е носител на правото да оспори законността на проведените на 26 май 2019 г. избори за членове на Европейския парламент от Република България, както и законността на избора на отделен член на Европейския парламент от Република България, припомнят от съда. 

 

Съгласно Изборния кодекс ВАС може да сезира КС въз основа на постъпило в срок оспорване от кандидатите за членове на Европейския парламент от Република България, партиите, коалициите и лицето, което представлява инициативния комитет, регистрирали кандидати в изборите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5461 |11.06.2019 Десислава Иванчева: Столичният ОС готви ново мащабно застрояване в Младост . 4| 4751 |11.06.2019 Експерт пред Фрог: Интелигентни, но нереализирани хора у нас ще се радикализират . 0| 3929 |10.06.2019 ЧЕЗ Разпределение инвестира 4.5 мл.лв в реконструкция на подстанция”Фестивална” . 10| 17145 |10.06.2019 Източници от ДАНС пред Фрог: Порожанов е махнат заради разпита му в прокуратурата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads