Реклама / Ads
0| 2956 |01.03.2022 НОВИНИ

Хр. Иванов: Очевидно г-н Янев се е готвил за собствена политическа кариера

.
Христо Иванов Източник: стопкадър, bTV
Стефан Янев се опитваше да има собствена външна политика. Още в началото много ясно дадохме сигнал, че начинът, по който се структурира сектор „Сигурност“, е източник на притеснение, включително ролята, която получи г-н Янев. Той използваше тази роля, за да прави собствена политика и най-вероятно собствен политически проект. Не мисля, че прие докрай факта, че вече не е премиер. Очевидно през цялото време г-н Янев се е готвил за собствена политическа кариера.
 

Това каза в предаването „Лице в лице“ по bTV съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов. Според него начинът, по който се е взело решение да бъде сменен министър Янев показва автономността на „Продължаваме промяната“ и Кирил Петков.

 

„Това е смяна, която се прави в екстремни условия, при това в толкова сложна коалиция, в която се намираме. В такава ситуация е естествено да се борави с няколко кандидатури. Със сигурност е обърнато внимание и на гледната точка на всички коалиционни партньори“, обясни той смяната на предложението за военен министър в 12 без 5 от Тодор Тагарев на Драгомир Зарков. „Разбрах за новата кандидатура рано тази сутрин“, допълни Христо Иванов. Според него е най-добре премиерът да коментира тези неща.

 

„Искахме правителството да има много по-консолидирана и адекватна на реалностите позиция. Защото война има и тя не е просто двустранен въпрос между Украйна и Русия. Това е война, в която един диктатор, какъвто е Путин в името на своята амбиция да преподреди целия световен ред, вкарва два братски народа. Това е абсолютно престъпление и това касае България пряко. Настоявахме българското правителство много ясно да види тази реалност и да започне да я използва като отправна точка за своите политики“, обясни Иванов, който определи ситуацията в Украйна като „много сложна“.

 

„Руският народ показва, че не е загубил своите съпротивителни сили. Срещу нас не е изправен руският народ. Имаме един диктатор, който се опитва да вкара в някаква престъпна авантюра цяла Източна Европа, Русия, Украйна. Това е чудовищна трагедия и нямаме право да нямаме оценка за това. Погрешно много хора у нас си мислеха, че е опция да се снишаваме“, каза още той.

 

„Коалицията очевидно е трудна, но тази трудност, освен негатив, съдържа и възможност. Този кабинет има шанса да се опита да бъде платформа за търсене на национално съгласие. Националният ни интерес е само един – свободна европейска демократична България с гарантирана сигурност от НАТО и здрав международен ред. Цялата тази сложност позволява ние, заедно с ГЕРБ, както и с БСП, да гласуваме заедно и ще го виждаме все повече, ако националната отговорност надделее“, завърши Иванов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4530 |01.03.2022 Янев към Петков: Аз не съм твой министър. Нито съм бил, нито ще бъда . 0| 3563 |01.03.2022 Стефан Янев: Приемам случилото се с облекчение . 0| 3286 |01.03.2022 Христо Иванов: Путин ни е враг, защото неговата война не е само за Украйна . 0| 3340 |01.03.2022 ГЕРБ зове коалицията да ”изхвърли” левицата, след като Зарков защити Янев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads