Реклама / Ads
0| 4854 |19.11.2019 НОВИНИ

Иво Христов: Споразумението с Меркосур заплашва биоразнообразието, пчелите и земеделието в Европа

.
Европейският депутат Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент
”Голяма част от дискусиите относно споразумението със страните от Меркосур засяга сектора на говеждото месо. Европейските граждани трудно могат да намерят логика в улесняването на вноса от трети страни на повече от 10 000 км от Европа, при условие че в Европа има условия за развитие на къси вериги и местно производство. От това печелят и европейските производители, и европейските потребители заради по-малкия отпечатък върху околната среда.”
 

Така българският евродепутат Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент, коментира търговското споразумение ЕС-Меркосур по време на заседание на Комисията по земеделие и развитие на селските райони в понеделник вечер.  

 

Христов повдигна въпроса за производството и вноса на мед. По думите му Бразилия и Аржентина са големи производители на мед с цени, по-ниски от тези в Европа.

 

"Договореният безмитен внос от 45 000 тона мед от този блок към ЕС ще окаже силен натиск върху европейските производители. За 2018 г. в Европа са произведени близо 210 000 тона мед. Това означава, че ще внасяме конкуренция, равняваща се на близо четвърт от европейското производство", каза Христов. 

 

В изказването си той припомни също така, че пчелите не са просто производители на мед, а основната им функция е опрашването. 

 

"С намаляването на пчелната популация реколтите и биоразнообразието в Европа са в сериозен риск. Смятам, че устойчивостта на европейското пчеларство, а оттам - и земеделие - са в риск от споразумението със страните от Меркосур."

 

След продължили близо 20 години преговори, в края на юни 2019 г. председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер обяви подписването на споразумение за свободна търговия между ЕС и страните от Южноамериканския общ пазар (МЕРКОСУР).

 

"То крие огромен риск за европейските агропроизводители, предвид експортните възможности на Бразилия и Аржентина. Изказах своето принципно несъгласие с договора, което прозвуча и в позициите на немалко представители на агросектора, които бяха изслушани вчера", добави Иво Христов. 

 

По време на заседанието на земеделската комисия в понеделник вечер представители на ирландските фермерски организации, както и най-голямата организация на кооперативите в Европа «Копа Коджека» призоваха да не бъде подписвано това споразумение.

 

Сериозните си резерви изразиха и френските фермери. Комисията по външни въпроси в австрийския парламент също гласува против споразумението ЕС-Меркосур. 

 


.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5142 |15.11.2019 Иво Христов: Конституцията не дава марж, в рамките на който президентът да маневрира при избора на Гешев . 15| 6046 |09.11.2019 Румен Христов: Разочарован съм от „Демократична България” . 7| 6416 |06.11.2019 Проф. Иво Христов: Борисов почисти местните структури, които не са му лоялни . 1| 4289 |05.11.2019 Иво Христов: Земеделската комисия в ЕП гласува да има контрол на вноса на птиче месо от Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads