Реклама / Ads
0| 2630 |06.07.2023 НОВИНИ

Избират прокурора, който ще разследва главния. Посрещат го със сигнал срещу Сарафов

.
Източник: личен архив
Утре чрез системата за случайно разпределение на делата измежду 22-ма съдии, ще бъде определен прокурорът, който ще разследва главния прокурор. Тоест за първи път ще бъде приложен механизмът за разследване на главния прокурор.

Той ще получи сигнал срещу и.ф.главен прокурор Борислав Сарафов. Сигналът се отнася до имотното състояние на неговия син Боби Сарафов. До този развой на нещата се стига, след като както е по закона шефката на Наказателната колегия на ВКС е преценила, че по него може да започне работа разследващия прокурор. 

 

Съдията, който утре избран, ще стане прокурор обаче едва след като го назначи Прокурорската колегия на ВСС. После той ще получи материалите срещу Сарафов и ще преценява има или няма данни за престъпление. 

 

В мотивите на съдия Паунова посочва, че с промените в закона "са въведени Особени правила за разглеждане на дела за престъпления от общ характер, извършени от главния прокурор или от негов заместник. Съобразно НПК ръководителят на НК на ВКС е компетентен да се произнесе по въпроса за иницииране на разследване по реда на Особените правила или за изпращане на уведомлението на Софийската градска прокуратура (СГП) за разглеждане по общия ред.

 

Особените правила са приложими, когато ръководителят на НК на ВКС е уведомен за наличие на законен повод за разследване срещу главния прокурор или срещу заместник на главния прокурор.

 

По-нататък е необходимо да се установи наличието на две законово установени предпоставки:

 

- уведомлението (съобщението) да сочи наличие на законен повод за започване на разследване срещу главния прокурор или негов заместник.

 

- уведомлението (съобщението) да съдържа данни за извършено престъпление, които да не са явно необосновани.

 

 На 14.06.2023 г. с писмо от прокурор при СГП са изпратени допълнителни материали, имащи отношение към изпратения вече сигнал, като по тях е образувана Преписка № ГП – 10/2023 г. С разпореждане на ръководителя на НК на ВКС материалите по тази преписка са присъединени към Преписка № ГП – 1/2023 г.

 

Данните в съобщението сочат, че се отнася до законен повод за започване на разследване срещу заместник на главния прокурор.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2341 |30.06.2023 Никола Минчев: По-легитимен ще бъде избор на нов главен прокурор, който да бъде направен от обновения кадрови орган . 0| 2398 |29.06.2023 Премиерът Денков участва в Европейския съвет, който се провежда днес и утре в Брюксел . 2| 2436 |28.06.2023 Зеленски категоричен: Не може да приемем мирен план, който би превърнал войната в замразен конфликт . 2| 2448 |28.06.2023 Депутатите гласуваха на първо четене законопроект, с който се регламентира употребата на райски газ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads