Реклама / Ads
0| 2296 |05.07.2024 НОВИНИ

Избор между реформатор и ултраконсерватор. В Иран започна вторият тур на президентския вот

.
Масуд Пезешкиан и Саид Джалили
Избирателните секции в Иран днес бяха отворени за втория тур на президентските избори между реформаторския кандидат Масуд Пезешкиан на ултраконсервативния Саид Джалили, предаде Франс прес, като се позова на Министерството на вътрешните работи. Двамата се борят за президентския пост, овакантен след смъртта на Ебрахим Раиси в катастрофа с хеликоптер през май.
 

Върховният лидер на Ислямската република аятолах Али Хаменей, който има последната дума по всички държавни дела, гласува при отварянето на избирателните секции в 08:00 ч., съобщи държавната телевизия.





До балотажа се стигна след исторически ниската избирателна активност, регистрирана на първия тур на 28 юни. Тогава над 60% от иранските гласоподаватели се въздържаха от участие в предсрочните избори. Ниската активност се разглежда от критиците като вот на недоверие към Ислямската република, отбелязва Ройтерс.

 

Макар че изборите няма да окажат голямо влияние върху политиките на Ислямската република, президентът ще участва активно в избора на наследник на аятолах Али Хаменей, 85-годишния върховен лидер на Иран, който решава всички държавни въпроси, допълва агенцията.

 

Джалили, който никога не е заемал изборна длъжност, е личен представител на Хаменей във Висшия съвет за национална сигурност. По време на мандата си от 2007 до 2013 г. като секретар на съвета той ръководи делегацията в провалените преговори със Запада за ядрената програма на Техеран.

 

Пезешкян е депутат от 2008 г. и е бил заместник-председател на парламента от 2016 до 2020 г., когато умерените и реформаторите имаха мнозинство в законодателния орган, пише "Свободна Европа".





Той е поставял под въпрос методите на Иран за налагане на хиджаба - ислямската забрадка за жените, и се е изказвал в полза на преговорите със Запада. Но казва, че ще следва политиките на Хаменей, ако бъде избран.

 

Ислямската република гласува предсрочно за нов президент след смъртоносната катастрофа с хеликоптер, при която загина досегашният президент Ебрахим Раиси. Раиси загина заедно с министъра на външните работи Хосейн Амир-Абдоллахиан и няколко други служители при катастрофата на хеликоптера им на 19 май.

 

Той е известен като "касапинът от Техеран" заради предполагаемата му роля в масовата екзекуция на политически затворници през 1988 г., когато е заместник-прокурор на Техеран.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2250 |05.07.2024 Близките на Ани и Явор искат по-висока присъда за младежа, който ги прегази на пешеходна пътека . 2| 2323 |05.07.2024 Без съобщение за мотиви: Шефовете на БЕХ и АЕЦ "Козлодуй" си смениха постовете . 24| 8216 |05.07.2024 Лудостта като мода и инат: Къде ви беше умът, когато гласувахте за „Величие“? . 1| 2391 |05.07.2024 Село Малорад пак е на фокус: Хванаха кмета с положителна проба за кокаин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads