Реклама / Ads
1| 2628 |01.07.2024 НОВИНИ

Изгревът на надеждата и новото начало: Хиляди посрещнаха първите слънчеви лъчи по родното Черноморие

.
Източник: БГНЕС
Хиляди хора посрещнаха първите слънчеви лъчи по родното Черноморие на 1 юли. Подготовката на Джулай морнинг започна още на 30 юни с рок концерт в Бургас, като след събитието, повечето хора се насочиха направо към плажа.
 

„Енергията е много специфична, всеки надвива своите навици, за да посрещне изгрева. Джулай морнинг символизира обединяването на хората и чистотата на духа”, разказаха бургазлии пред NOVA.

 

Край Тутракан до р. Дунав също се събраха да посрещнат слънцето с концерт. „Слънцето изгрява точно над реката и винаги има нещо магично в това – символ на новия живот и цялото зараждащо се настроение”, разказа Наско от БТР.

 

„Джулай морнинг в Тутракан се празнува от 30 юни, като изпращаме първото юнско слънце и посрещаме първото юлско”, обясни кметът на града Димитър Стефанов.





Джулай морнинг е празник, който води началото си от хипи движението през 70-те години на 20-ти век. Името на празника произлиза от песента на Uriah Heep – „July Morning“, която е символ на свободата и новото начало.


.

Традицията за посрещане на изгрева на 1 юли започва в България в края на 70-те и началото на 80-те години. Тогава младежите се събират на морския бряг, за да изпратят старата и да приветстват новата светлина. Този акт символизира надеждата за по-добро бъдеще и е бунт срещу сивото и рутинно ежедневие.

 

Джулай морнинг се различава от обикновените празници със своята неформалност и спонтанност. Няма задължителни ритуали, няма изисквания за облекло или специфични традиции, освен едно – да бъдеш там, където слънцето изгрява.

 

Как посрещаме Джулай морнинг в България

 

Посрещането на Джулай морнинг в България се е превърнало в традиция, която събира хиляди хора по цялото Черноморие. Най-популярните места са Камен бряг, Каварна, Варна, Бургас и Несебър. Мнозина избират да прекарат нощта на плажа около огньове, в компании на приятели, с музика и китари.

Събитията често включват импровизирани концерти, танци и дори йога сесии на плажа. Някои групи организират къмпинг и създават лагерни огньове, около които споделят истории и песни. Това е времето, когато се раждат нови приятелства и се възстановяват стари.

 

Символика и послание

 

Джулай морнинг е не просто празник, а послание за ново начало, надежда и свобода. Посрещането на изгрева символизира началото на нов ден, изпълнен с възможности и промени. Това е време за размисъл, за освобождаване от миналото и за посрещане на новото с отворени обятия.

 

Заключение

 

Джулай морнинг е празник, който обединява хората около идеята за свобода, ново начало и надежда. Всяка година хиляди българи се събират на морския бряг, за да посрещнат изгрева и да се заредят с позитивна енергия. Това е уникална традиция, която продължава да живее и да вдъхновява поколения наред.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 6464 |01.07.2024 Кои министри от служебния кабинет предлага ГЕРБ в проектокабинета "Желязков"? . 2| 2430 |01.07.2024 Защо архимандрит Никанор пожела да напусне БПЦ след избора на патриарх Даниил? . 19| 3111 |01.07.2024 Борисов: Ще дам сценарий. Ако правителството не събере мнозинство, ще излезем от него . 18| 2374 |01.07.2024 Росен Желязков е кандидатът на ГЕРБ-СДС за министър-председател

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads