Реклама / Ads
0| 3144 |21.03.2023 НОВИНИ

Изминалата зима е най-топлата в България за последните 135 години

.
Изминалата зима е била рекордно топла Източник: БГНЕС
Изминалата зима е най-топлата в България за последните 135 години - откакто у нас се правят метеоролични изследвания, и втората най-топла зима в Европа за последните 44 години. Това коментира климатологът гл. ас. д-р Симеон Матев от Геолого-географския факултет на Софийския университет ”Св. Климент Охридски”, който направи онлайн презентация ”Защо зимите не са това, което бяха?”. Той е и един от авторите на научно-популярната платформа ”Климатека”.
 

Д-р Матев посочи, че до момента 2007 г. се е считала за най-топлата зима в България, но 2023 г. я изпреварва макар и с няколко десети от градуса.

 

По-думите му най-голяма вина и за двете най-топли зими има месец януари, от който се очакват истински прояви за сезона. Климатологът коментира, че 1963 г. е може би най-студената зима за последните стотина години с най-дебела снежна покривка, а през 1985 г., 2012 г. и 2017 г. са последните по-студени зими у нас.

 

За последните 30 години средната зимна температура в нашата страна се е повишила с 0,6 градуса, каза д-р Матев, като отбеляза, че през последните десет години това повишение вече е със скорости два, три и четири пъти по-големи.

 

По думите му това води до намаляване на ледените дни, на тези със снежна покривка и виелици и дните с екстремно ниски температури.

 

Дори има деца на 7-8-годишна възраст в Южна България, които не знаят какво е сняг, коментира климатологът.

 

За последните 20 години само веднъж е измерена температура от минус 20 градуса - през 2016 г., посочи още той.

 

Температурите през зимния сезон си следват общия ход на повишение на средните глобални температури, обясни д-р Матев. Той добави, че от 1850 г. до момента повишението на температурата е с близо 1,2 градуса, като най-бързо се затоплят полярните райони на Земята.

 

Изминалата зима в Европа е с положителна аномалия на средната сезонна температура от 1,44 градуса, посочи Симеон Матев. От 1911 г. досега скоростта на повишение на зимните температури е с 0,16 градуса на десетилетие.

 

По думите му, последните години показват доста бързо, направо стремглаво повишение на зимните температури, което важи и за глобалните. В последните години се затопляме много по-бързо, отколкото се затопляхме през целия изминал век, констатира той.

 

Д-р Матев посочи, че в Европа са поставени повече от 1000 топлинни рекорда по Нова година - от 31 декември 2022 г. до 2 януари 2023 г. В Билбао - един от най-студените градове на Испания, на 2 януари отчетоха почти 25 градуса - лятна температура, отбеляза той.

 

Изследване на австрийски климатолози показва, че в последните 50 години ски сезонът в Алпите е намалял с около 40 дни, посочи още Матев.

 

На въпрос дали се измества зимата, той коментира, че през март е нормално да има сняг. Ненормално е обаче, когато тези снеговалежи през пролетта зачестяват, а именно това се наблюдава, посочи климатологът.

 

По думите му, това е потвърждение на теорията, че екстремните явления се увеличават.

 

От една страна, имаме повишение на температурата, от друга - повишаване на случаите със снеговалежи в необичайно време на годината - през октомври, ноември, март и април, допълни той.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3437 |20.03.2023 Тони Николов: Французите са със съзнанието, че им взимат. Париж гори, блокират се пътища . 1| 3205 |07.03.2023 Мъжете пенсионери взимат средно 798 лв., жените - 577 лв. . 2| 3034 |01.03.2023 Дмитро Кулеба: Ние бяхме несломими, въпреки че беше студено и мрачно тази зима . 0| 2847 |28.02.2023 Заради аварии над 4000 абонати на ”Топлофикация-Габрово” са на студено през зимата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads