Реклама / Ads
17| 10141 |02.02.2015 НОВИНИ

Изненада. 2-ма от съдиите във ВАС за лиценза на КТБ вече били ясни?

.
Двама от съдиите, които ще гледат делото за отнетия лиценз на КТБ на втора инстанция, вече били известни. Те ще са част от 5-членния състав, който трябва да бъде избран на случаен принцип в близките дни. Сигурните съдии били Боян Магдалинчев и Георги Чолаков. Това споделиха пред Фрог нюз магистрати, позовавайки се на слухове във ВАС.
 
И Магдалинчев, и Чолаков се смятали за доверени хора на председатела на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев.

Такова било желанието на #КОЙ, известен със силните си позиции и влияние в съдебната система и прокуратурата.

 

От останалите трима поне един щял да е от групата на командированите във ВАС. Някои от командированите се чувствали задължени за жеста да са във ВАС и били склонни да правят "услуги".

 

Преди дни фирмата "Бромак", собственост на банкера Цветан Василев, настоя пред председателя Колев делото за отнетия лиценз на втора инстанция да бъде публично разпределено на 5-членен състав.

До медиите бе изпратена молба миналия петък, подписана от адвоката на дружеството – Менко Менков. Тя е адресирана още до еврокомисаря по правосъдие Вера Юрова, президента Росен Плевнелиев, парламентарния шеф Цецка Цачева, Висшия съдебен съвет, главния прокурор Сотир Цацаров и правосъдния министър Христо Иванов.

Адвокатите на компанията предлагат Колев да покани на процедурата жалбоподателите, посланиците на ЕС, медиите и институциите, до които е изпратено копието на писмото.

"По този начин ще покажете на българското общество, на държавите от ЕС и на Европейската комисия, че българското правораздаване е открито, прозрачно, както и че реформата на съдебната система е в реален ход, а не само имитация и на думи", пише още в писмото.

Адвокат Менков е внесъл също така жалба срещу определението на ВАС, което потвърди решението за отнемане на лиценза на КТБ. С него двама от тримата членове на съдебния състав отказаха да разгледат жалбата на акционерите заради липса на правен интерес. третият член на състава - съдия Соня Янкулова подписа с особено мнение.

На 13 януари ВАС излезе с определение, с което прекратява делото срещу решението за отнемане на лиценза на КТБ ЕАД, заведено от акционерите „Бромак" ЕООД и „Бългериан Акуизишън Къмпани II" С.А.Р.Л. - Люксембург. Делото беше образувано на 27 ноември 2014 г. и първото съдебно заседание беше насрочено за 15 декември 2014 г. После делото беше отсрочено за 9 февруари 2015 г., за да се даде възможност на страните да вземат отношение по представените от БНБ доказателства и за да се призове Управителният съвет на КТБ ЕАД. Въпреки дадената дата за ново съдебно заседание, на 13 януари Седмо отделение на ВАС неочаквано реши, че акционерите нямат право да обжалват решението на БНБ, тъй като не са негови адресати, следователно не се засягат техни права и законни интереси.

 

Според позицията на ВАС интерес от оспорването има само и единствено КТБ чрез управителните си органи, тъй като решението се отнася само и единствено за нея.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 5645 |27.01.2015 Фронтът поиска лиценза на енергийните дружества . 1| 4432 |14.01.2015 Съдиите от ВКС поискаха да изслушат кандидатите за председател . 5| 4353 |13.01.2015 ВАС потвърди вземането на лиценза на КТБ . 3| 4105 |23.12.2014 ВСС се събира извънредно на 8 януари, Цацаров иска да се обсъди протеста на съдиите от СГС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads