Реклама / Ads
0| 3766 |20.04.2020 НОВИНИ

Изнесоха по традиция иконата на Св. Богородица от Бачковския манастир

.
Иконата на Св. Богородица от Бачковския манастир
И тази година иконата на Света Богородица в Бачковския манастир беше изнесена от храма на Светата обител, за да бъде отнесена до местността Клувията. Заради ограничителните мерки образът на Светата майка беше поставен в автомобил, за да не я носят вярващите на ръце. Традицията се спазва вече 4 века във втория ден на Възкресение.
 

За първи път в литийното шествие с чудотворната икона на Света Богородица от Бачковския манастир премина без обичайното присъствието на стотици миряни. Вярващите, които бяха дошли спазиха изискванията да са с предпазни маски и изчакваха на необходимото разстояние, за да се поклонят пред иконата на Божията Майка и да се помолят, информира БГНЕС.

 

Най-вече ще се помолим за здраве в тези дни на изпитание и на второ място ще се помолим за медиците, за полицаите, за лекарите, които са на първа линия и за техните семейства, защото те самите не рискуват само своя живот, а и здравето и житова на семействата си, каза епископ Сионий.

 

Това е най-старият църковен ритуал у нас, който води началото си отпреди 400 години.

Въпреки пандемията и ограниченията Иван Христов от София и тази година не пропусна шествието във втория ден на Възкресение. От 23 години насам той идва в Бачковския манастир, за да изпълни това, в което се е зарекъл.

 

Това е моят път към Голгота, аз трябва да го извървя, да се отдам на мисли да се нарадвам на Божието творение като цветя, птички, каза Иван Христов. По традиция на втория ден от Великден копие на чудотворната икона се изнася от манастира и на ръце се носи до местността Клувията. Заради мерките за сигурност обаче тази година тя бе пренесена с автомобил. Вярва се, че на втория ден от Великден силата на чудотворната икона е най-голяма.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4198 |27.03.2020 Етнолог: Уроците на традицията показват, че в такива ситуации хората се справят заедно . 3| 4725 |05.03.2020 Министър Кирилов с подробности за екстрадицията на Васил Божков . 1| 3768 |17.02.2020 България изпраща на ОАЕ искането за екстрадицията на Васил Божков . 0| 3889 |23.01.2020 Отлагат делото с три месеца за екстрадицията на Асандж

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads