Реклама / Ads
0| 2870 |02.06.2021 НОВИНИ

Изоставен от свои. Български педиатър се нуждае от помощ за лечение в чужбина след отказ на касата

.
Един успял български лекар получава отказ от Здравната каса и така се налага да потърси друга помощ за лечение на заболяване в чужбина. Това е реалността, в която живеят много български граждани - загърбени от системата, от държавата.
 

Ваня Недкова е професор по педиатрия и началник на педиатрията в Плевен. Проф. Недкова е бивш национален консултант по педиатрия. Помогнала е на много деца. Преди година я диагностицират с рядко онкологично заболяване - неходжкинов лимфом. И тук започват мъките.

 

Лечението у нас продължава около 10 месеца. Включени са две болници, но резултат така и не се постига. Така семейството на българския лекар се обръща към Германия, намират специалисти и… лечението се оказва финансово непосилно. 

 

Кандидатстват за помощ от Здравната каса, а НЗОК казва “Не”. Решението на трансплантационната комисия е единодушно. Втори отказ е бил даден от разширена комисия от външни експерти, след като управителят на НЗОК не се съгласил със становището. 

 

Един от изтъкнатите доводи е, че у нас не са изчерпани терапевтичните възможности. Реалността обаче не е точно такава. "Неизчерпаните възможности" на българската здравна система дават шанс за оцеляване на Недкова на около 5%. В Германия той е 40%. Там смъртността е 1%, а данните са били предоставени на семейството на проф. Недкова от германските медици. 

 

Състоянието на педиатъра се влошава и се налага скорострелно да се събере огромната сума от 170 хиляди евро за два дни. Помагат близки и роднини. 

 

Държавата обаче изглежда няма намерение да помогне на своя лекар. Затова семейството се обръща към обществото. 

 

“С оглед на изложеното и липсата до този момент на подкрепа и съдействие от институциите в Република България, Ви молим в качеството на медия с широко обществено доверие, да дадете гласност на казуса и да помогнете за справедливо отношение на институциите към живота на д-р Ваня Недкова Недкова- Коларова”, посочват в отворено писмо до медиите близките на педиатъра. 


Проф. Недкова е един от най-успелите педиатри у нас. Тя е ръководител Катедра Педиатрия в Медицинския университет – Плевен, Началник клиника по Детски болести – УМБАЛ „Д-р Г. Странски“ – Плевен, Републикански консултант по Педиатрия за Централна Северна България.

 

Всеки, който желае, може да помогне тук:

 

Банкова сметка

 

Ваня Недкова Недкова-Коларова


IBAN BG74UBBS88881000067222

BIC UBBSBGSF

Банка- ОББ

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 6024 |31.05.2021 От утре Кьовеши чака сигнали за престъпления и на български език . 26| 3800 |31.05.2021 Радев: Недопустимо е животът и спокойствието на българските граждани да бъдат излагани на риск от военни формирования . 0| 5711 |29.05.2021 Георги Свиленски, БСП: Направихме всичко възможно да обединим левия вот Българският ляв избирател очаква обединен субект . 5| 3443 |28.05.2021 Радев в Рим: За българските проблеми ще си говорим в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads