Реклама / Ads
1| 2372 |25.08.2024 НОВИНИ

Израелската армия е извършила нови нападения срещу ракетни установки на Хизбула в Южен Ливан

.
Източник: БГНЕС
Израелската армия предаде, че е извършила нови нападения срещу ракетни установки на Хизбула в Южен Ливан, часове след като обяви, че предприема превантивен удар срещу подкрепяната от Иран ливанска групировка, съобщи Ройтерс.
 

„През последния час ЦАХАЛ (Израелските сили за отбрана) нанесоха удари по ракетни установки на Хизбула в няколко района в Южен Ливан, за да отстранят заплахата“, се посочва в изявление на военните.

 

По-рано тази сутрин израелската армия обяви, че „около стотина“ нейни самолета са „уцелили и унищожили хиляди ракетни установки на Хизбула по време на атака за осуетяване на нападението с дронове и ракети на ливанското движение. 





Представители на Хизбула на свой ред коментираха, че са „завършили“ атаката си за деня, след като са изстреляли „голям брой дронове“ и „над 320“ ракети „Катюша“ срещу 11 военни бази в Израел и окупираните Голански възвишения, в отговор на смъртта на един от военните лидери на организацията, убит при израелски удар по Бейрут на 30 юли.

 

„Малко преди 5 ч. сутринта (02:00 ч. по Гринуич) израелските военновъздушни сили започнаха сложна операция, по време на която около сто самолета удариха хиляди ракетни установки, насочени към Северен Израел, в 40 огневи зони в Южен Ливан“, информира военният говорител подполковник Надав Шошани.

 

По думите му групировката Хизбула е „подготвяла широкомащабно нападение“ и че Израел е действал „при самозащита, за да парира заплахите“.





Атаката на Хизбула беше част от „по-голяма планирана атака и ние успяхме да осуетим голяма част от нея тази сутрин“, каза още говорителят. „Все още оценяваме щетите, причинени от нападението, все още има пожари, но мога да ви кажа, че щетите са незначителни от израелска страна“, уточни той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 2964 |25.08.2024 WSJ: Курската операция промени наратива, че Украйна не е в състояние да спре руската военна мощ . 1| 3014 |25.08.2024 Британският премиер: Наследихме не просто икономическа черна дупка, а обществена такава, затова трябва да действаме . 0| 2360 |25.08.2024 След разговор с Йоав Галант: Лойд Остин потвърди твърдия ангажимент на САЩ към отбраната на Израел . 2| 2364 |25.08.2024 Германските власти задържаха заподозрения за нападението с нож в гр. Солинген

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads