Реклама / Ads
0| 3891 |05.09.2023 НОВИНИ

В ЕП изслушват кандидата за български еврокомисар Илиана Иванова

.
Европарламентът
В Брюксел изслушват кандидата за български еврокомисар Илиана Иванова. Членове на Европарламента ще оценят нейните компетенции да заеме мястото на Мария Габриел в ресор „Иновации, култура и образование”.
 

Габриел подаде оставка на 15 май, за да заеме поста заместник министър-председател и министър на външните работи на България.

 

Изслушването на Иванова ще продължи три часа, като в началото тя ще направи 15-минутно встъпително изказване, последвано от въпроси. За поста Илиана Иванова, която е кандидатът на ГЕРБ-СДС, се състезаваше с предложения от ПП-ДБ Даниел Лорер.

 

Изслушането ще се проведе в Брюксел пред членовете на две парламентарни комисии - по промишленост, изследвания и енергетика (ITRE) и по култура и образование (CULT), които контролират работата на Еврокомисията в предложения на българката ресор.


На кандидата ще бъдат зададени 25 въпроса, за да могат евродепутатите да оценят нейните компетенции и пригодност да стане български титуляр в изпълнителния орган на ЕС. Очаква се разговорът да продължи около три часа.


Веднага след изслушването, при закрити врати, председателите на двете парламентарни комисии и представителите на политическите групи ще дадат оценка на Илиана Иванова. Ако тя е положителна и бъде потвърдена от ръководството на Европарламента, пленарната зала ще гласува за назначаването й следващия вторник в Страсбург.


При одобрение Иванова ще стане четвъртият български еврокомисар от влизането ни в ЕС през 2007 г. след Меглена Кунева, Кристалина Георгиева и Мария Габриел. Мандатът на настоящата Европейска комисия, ръководена от Урсула фон дер Лайен приключва на 1 ноември 2024 г.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 17843 |03.09.2023 Пред Световното първенство: Руските атаки срещу българския шах не спират, „БФШ 2022“ иска обединение и възход на Нургюл и останалите . 1| 4212 |01.09.2023 Петър Витанов: Идеята за смяна на националния празник демонстрира антибългарския характер на това правителство . 11| 4566 |30.08.2023 Истерията на Нинова и Янка Такева покрай българския език стъпва върху... фейк . 4| 4416 |30.08.2023 Образователното министерство: Спекулациите с българския език са вредни и опасни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads