Реклама / Ads
0| 2876 |21.04.2022 НОВИНИ

Изслушват кандидатите за СЕМ в Комисията по култура и медии в НС

.
В парламентарната комисия по културата и медиите ще изслушат кандидатите за нови членове на Съвета за електронни медии от парламентарната квота.
 

На 27-и април изтичат мандатите на двама членове на медийния регулатор от тази квота - Розита Еленова и София Владимирова. За техните места номинациите са три - на юриста Симона Велева и на журналистите Пролет Велкова и Тодор Беленски.

 

Очаква се гласуването на кандидатурите да бъде веднага след великденската ваканция на депутатите.

 

Крайният срок за внасяне на кандидатури от депутатите и парламентарните групи изтече преди седмица. Изслушването на кандидатите в парламентарната комисия по културата и медиите е предвидено в приетите от Народното събрание процедурни правила за избор на нови членове на СЕМ.

 

Номинацията на "Продължаваме промяната“ е Симона Велева – експерт в сферата на конституционното и медийното право. Групата я избра, след като я изслуша заедно с журналиста Искра Ангелова, и Велева събра повече гласове.

 

"Възраждане" номинира журналиста Тодор Беленски.

 

От "Демократична България" предложиха радиожурналиста Пролет Велкова.

 

Първата официално внесена кандидатура беше на телевизионния водещ Мартин Карбовски, който беше номиниран от председателя на парламентарната група на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов. След бурни и противоречиви реакции в публичното пространство, ден след като беше предложен за член на медийния регулатор, Мартин Карбовски обяви, че се отказва от надпреварата, припомнят от БНР.

 

До изтичането на крайния срок на 14 април нямаше нова номинация от "Има такъв народ“.

Членовете на Съвета за електронни медии са петима – двама от тях се назначават от президента, а останалите трима се избират от парламента. На 27-и април изтича и мандатът на Бетина Жотева, която е от президентската квота.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3102 |20.04.2022 ДБ: Комисията по външна политика в НС да разгледа още днес предложението за предоставяне на военна помощ на Украйна . 0| 3592 |14.04.2022 Изтече срокът за номинациите за СЕМ. Кандидатите са трима . 0| 3273 |14.04.2022 АЕЖ иска оставката на Йорданов като председател на Комисията по култура и медии . 0| 3133 |08.04.2022 Изслушват Петков в парламента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads