Реклама / Ads
2| 4671 |24.09.2015 НОВИНИ

Жаблянов: Против атестацията сме на учителите на 4 години

.
Валери Жаблянов
Мнозинството предложи целият педагогически състав във всички училища да минава на атестация веднъж на 4 години. Народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Валери Жаблянов заяви категоричната позиция на левицата срещу това и представи предложението на БСП на атестация да подлежи само ръководният състав, периодът да бъде поне на 5 години.
 
„Има криза в средното образование и липса на кадри. Все повече млади хора, които завършват висшето си образование в тази сфера и поради едни или други причини не отиват в българските училища да обучават нашите деца”, обясни депутатът от левицата Филип Попов. По думите му това важи с особена сила за по-бедните райони в страната.

„На фона на цялата тази криза вие предлагате сега на всеки четири години всеки преподавател да бъде атестиран и отново да бъде натоварен. Това е недопустимо”, обърна се Попов към вносителите. Той подчерта, че едно е да се атестира директора, този, който ръководи училището, а съвсем различно е да се атестира един преподавател, който и без това е ограничен от страна на заплата и условия на труд. „По този начин съвсем няма да има кандидати за учители в държавните училища, при условие че им отнехте и част от субсидията, която и без това е недостатъчна”, заключи Филип Попов.  

 

 „Създаването на обществени съвети и настоятелства води до управленско недоразумение. Това е предизвикателство към участието на родители и представители на обществеността в решаването на въпросите, стоящи пред българското училище”. Това заяви в пленарна зала народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ  Мариана Бояджиева.

Тя обясни, че се получава ситуация, в която съветите имат всички права, без отговорности и без нивото на компетентност на неговите членове, а директорите на училища и педагогическите съвети ще трябва да изпълняват решенията. „Не става ясно и как могат да бъдат оспорени решенията на обществения съвет. Ако той направи грешка, кой ще носи отговорността? Какъв е контролът от страна на държавата върху него?”, попита Бояджиева. Тя заяви, че от другата страна е познатият и доказал се във времето орган – настоятелството. На него е възложено да подпомага училището, но в закона му се предвиждат само задължения. По думите й, именно настоятелството  трябва да издига авторитета на училищата и в него трябва да влизат представители на родителите, на бизнеса, на обществеността. Тя подчерта, че в състава на всички обществени съвети трябва да влиза представител на общината и попита как точно може да бъде осъществено това в големи общини като Столична.

 

Народният пресдставител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Стоян Мирчев определи създаването на обществините съвети като целящо единствено натиск върху учителите и самите училища.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 6179 |24.09.2015 О. Минчев: Квотите за бежанци са против интереса на България . 23| 5319 |13.09.2015 Ноев: България да подкрепи Русия за коалицията против ИД . 5| 4383 |11.09.2015 БСП твърдо против затваряне на помощните училища . 1| 4699 |07.09.2015 Калфин: АБВ е против това Прокуратурата да се политизира

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads