Реклама / Ads
0| 4383 |20.11.2015 НОВИНИ

Жалваме се в Страсбург до 4 месеца след края на делото у нас

.
Жалбите до Европейския съд за правата на човека ще се подават до 4 месеца след произнасянето на последната национална инстанция. Това прие днес парламентът, ратифицирайки Протокол №15 за изменение на Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи, съобщи „Правен свят”.
 

По-краткият срок за сезиране на съда в Страсбург ще започне да се прилага за новите дела след влизането в сила на протокола. А това ще стане в първия ден от месеца, следващ изтичането на период от три месеца след датата, на която всички договарящи страни са изразили съгласието си да бъдат обвързани с него. Към 5 август 2015 г. Протокол № 15 е подписан от 22 и е ратифициран от 19 държави.

 

Друго изменение, което предвижда протоколът, е, че в преамбюла на конвенцията се включва изрично позоваване на принципа на субсидиарността, както и на доктрината за "свободата на преценка". Според тях правото на автентичното тълкуване и прилагане на конвенцията принадлежи на държавите - страни по нея. А ролята на ЕСПЧ е да изследва дали решенията на националните власти са съвместими с конвенцията, отчитайки "свободата на преценка", с която разполагат.

 

Освен това с протокола се въвежда пределна възраст на кандидатите за съдии в ЕСПЧ. Те трябва да бъдат до 65 години към момента, в който държавата представя националната си листа с трима кандидати на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа .

 

Изменя се и чл. 30 от конвенцията. С промените съдебните състави ще бъдат задължени да се десезират от всяко дело в полза на Голямата камара, при условие че възнамеряват съществено да се отклонят в решението си от съществуващата юриспруденция. Отпада възможността страните да се противопоставят на подобно десезиране.

 

По време на дебатите в Народното събрание от БСП, "Атака" и Патриотичния фронт се обявиха против ратификацията и намаляването на срока за подаване на жалба до съда в Страсбург от 6 на 4 месеца. Според представителите на трите партии и сега много граждани не успявали да подготвят цялата необходима документация.

 

Депутатът от БСП Валери Жаблянов пък заяви, че Европейският съд за правата на човека има двойни стандарти и решенията му зависят от това от коя държава идват делата. Жаблянов дори се обяви против ратификацията. Съпартиецът му Янаки Стоилов обаче застъпи обратното мнение.

 

Дискусията за ратификацията на протокол №15 пък стана повод от "Атака" да поискат съдът в Страсбург да бъде закрит.

 

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов възрази срещу внушенията на БСП и "Атака", а Четин Казак от ДПС заяви:

 

"Това е съд, юрисдикция. Тя е част от системата на европейската конвенция за правата на човека, която трябва да следи за спазването на правата на човека, дефинирани в тази конвенция. Призвани са да защитават духа и текста на европейската конвенция за правата на човека".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5271 |10.11.2015 Родителите на Симона: Димитър я заплаши с убийство преди 6 месеца . 1| 4323 |08.11.2015 ЧЕЗ: 4615 кражби на ток има през първите 9 месеца на 2015 г. . 0| 4425 |05.11.2015 ООН: 600 000 мигранти влизат до 4 месеца в Европа . 4| 4315 |24.09.2015 Радан Кънев: Говорим за бежанците с 3 месеца закъснение

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads