Реклама / Ads
8| 2178 |16.07.2024 НОВИНИ

Жегата прогони рибата навътре в Черно море, изчезнаха попчетата и сафридът, цената скочи

.
Цената на рибата скочи
Високите температури прогониха рибата навътре в Черно море. Сафридът избяга, няма и попчета. Рибари съобщават, че температурата на водата е около 25-26 градуса.
 

По думите им няма дори и скарида. Останали са само раците-паури, но няма кой да хвърля мрежи и да ги лови, защото горещината е непоносима. Паурите живеят по принцип на по-големи дълбочини и затова стоически издържат жегата.

 

"Събираме се всеки ден в клуба, на сянка. Приказваме си и се тюхкаме кога ще захладнее, и кога рибата ще се върне край бреговете. Крие се рибата, крием се и ние", обясниха те.

 

В Царево разказаха, че много рано сутрин палят лодките и влизат за малко, колкото да се убедят, че риба няма.

 

"Ставаме сутрин в 4 часа и излизаме, за малко попчета. Тук там има, но и те са избягали, явно да търсят хлад в по-дълбокото, по няколко я хванем, я не. Навсякъде в залива животът е замрял. Няма пърпорещи лодки, няма мятане на въдици", оплакаха се рибарите.


Преди дни водолази правили гмуркане и съобщили, че се натъкнали на цяло ято морски врани крй скалите на дъното. Друга от много време невиждана риба - змарид /от смарагд, наричат я още морски изумруд/, се е появила, около скалите, наречени "Биволите", пред Черноморец.

 

"Риба в морето няма от 20 юни, докато предни години сафрид и хамсия се хващаха през цялото лято. Тази година обаче се радвахме на незапомнено големи количества сафрид, който излезе много рано - от началото на април. Ще го чакаме отново през август", каза опитният рибар Виктор Лучиянов от Балчик. Той посочи, че картината е подобна на тази през 2012 г., когато насред лято морето пак било празно, но есента се отплатило с богат улов на различни видове риба.

 

Сега тя е на дълбокото, където водата е по-прохладна, но и там сафрид липсва. Рибарските кораби ловят пресен барбун на север и трицона - на юг.


Липсата на изобилие покачва и цените на борсата. Кило сафрид там се продава за 8 лв. Толкова струва и барбунът, а най-евтини са хамсията и трицоната - по 5 лв. килото. Каята е двойно по-скъпа, а по щандовете се предлагат пресни скариди и морски раци по 15 лв./ кг.

Ресторантьори вземат прясна стока директно от лодките. Предлагат се вкусни порции морски дарове. Има вкусотии от попче, скорпид и барбун. Пресният барбун, пържен или на скара е 17 лева, а попчето филе - 36,80 лв.

 

Екстремни горещини тормозят Средиземноморието от седмици. Температурите на повърхността на Средиземно море достигнаха рекордните 28,7 градуса по Целзий, като в някои източни части надхвърлиха 30°C. Рибата в гръцкото море е намаляла, но не е изчезнала. Всяка сутрин борсите продават прясно уловена риба. Цената варира в зависимост от вида риба. Гръцки скариди се продават около 17 €/кг. Пресни калмари 15 €/кг, лаврак 9 €/кг, куцумура и ципура 10€/кг, октопод 20 €/кг.

 

Любителите рибари имат правото да хванат не повече от пет кила риба в рамките на 24 часа, с изключение на случаите, в които само една от рибите е по-тежка от пет килограма. Също е забранено да ловят риба с помощта на светлинни източници, да продават улова си, да ползват мрежи. Не е разрешено да се хващат миди, раци, стриди и корали.

 

Навсякъде в страната е забранен риболовът с динамит или с растителни или химични вещества, които парализират или убиват рибата. Наказанията за нарушителите на това правило са строги - ако властите ги хванат за първи път може да ги затворят за период от 5 месеца до 3 години, да наложат глоба и да отнемат плавателното средство.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2197 |16.07.2024 След загубата на финала на Евро 2024: Английският селекционер Гарет Саутгейт се разделя с поста си . 1| 2153 |16.07.2024 Роберта Мецола е преизбрана за председател на ЕП . 10| 3587 |16.07.2024 Проф. Слатински критикува за Украйна ISW - Институт за изследване на война на САЩ . 4| 2171 |16.07.2024 Калоян Паргов: Отношенията между България и Русия днес не са в най-ниската си точка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads