Реклама / Ads
0| 2501 |17.05.2024 НОВИНИ

"Желание да се сплашат евреите". Френската полиция застреля въоръжен мъж, подпалил синагогата в Руан /видео/

.
Източник: X
Френската полиция е застреляла въоръжен мъж, който е подпалил синагогата в Руан, съобщиха от полицията тази сутрин, предаде Ройтерс.
 

По данни на местните власти нападателят е носел нож и железен прът. Според служител на кметството на Руан пожарът е бил овладян.





"Подпалването на синагога е желание да се сплашат всички евреи", казва Йонатан Арфи, ръководител на CRIF, групата, която обединява еврейските организации във Франция.

 

"Борбата с антисемитизма е защита на Републиката", подчерта той, пише "The Guardian".

 

Ели Корхиа, председател на организацията на еврейските поклонници Consistoire Central във Франция, благодари на полицията, която е "предотвратила още една антисемитска трагедия".

 

Ръководството на еврейската общност изрази "гняв и тъга" от днешния инцидент в Руан.

 

Le Figaro съобщава, че полицията се е намесила около 6:45 ч. сутринта заради дим в синагогата в Руан.

 

Служителите видели на покрива заподозрян, който след това скочил и се нахвърлил върху полицията с железен прът и нож и се опитал да намушка полицай, съобщава Le Figaro, който се позовава на източник.

 

Днешният инцидент се случва в момент на нарастваща загриженост за антисемитизма в Европа. Еврейските общности в цяла Европа се борят с увеличаването на речта на омразата, вандализма, тормоза и заплахите след нападението на Хамас срещу Израел на 7 октомври и последвалата война в Газа.

 

През последните седмици главната синагога във Варшава беше атакувана със запалителни бомби, а председателят на белгийския съюз на еврейските студенти беше нападнат в Брюксел.





"Статистиката говори за увеличение със стотици проценти в цяла Европа", заяви Пинхас Голдшмидт, председател на Конференцията на европейските равини, пред "The Guardian" по-рано тази седмица.

 

Голдшмидт заяви, че "много евреи се опитват да скрият еврейството си". "Един от най-задаваните въпроси към равините след 7 октомври е дали може да се свали мезузата [религиозен пергамент в калъф] от вратата", каза той и добави: "В момента се наблюдава тенденция към намаляване на броя на равините, които се занимават с това: "Това говори много".

 

Шмуел Любецки, равин в Руан, заяви, че днешният инцидент е "шокиращ".

 

"Важно е да запалим свещите на Шабат, за да покажем, че не се страхуваме", каза той.

 

Кметът заяви, че синагогата в Руан е пострадала значително

 

Кметът на Руан Никола Майер-Росиньол заяви, че се предполага, че заподозреният се е качил на контейнер за боклук и е хвърлил "нещо като коктейл Молотов" в синагогата, като е предизвикал пожар и е причинил "значителни щети", съобщи Асошиейтед прес.

 

Националната полиция съобщи, че полицаите са били предупредени рано тази сутрин, че от синагогата в Руан се издига дим, и са се сблъскали лице в лице с мъжа, когато са пристигнали.

 

Полицията заяви, че мъжът се е устремил към служителите с нож и метален прът.





Един от полицаите открил огън и ранил смъртоносно мъжа, допълват от полицията.

 

ФрогНюз




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2503 |17.05.2024 Парламентът ще заседава извънредно . 6| 2565 |17.05.2024 Калин Стоянов категоричен: "Автомобилът с починалия мъж отнел предимството от НСО". Кирил Петков: "Бог да прости загиналия" . 2| 2586 |17.05.2024 Съдът каза "стоп" на новата организация на движението по "Патриарха" . 0| 5414 |17.05.2024 Вдигат минималната преподавателска заплата в държавните университети, остава обидно ниска

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads