Реклама / Ads
24| 6386 |01.11.2010 НОВИНИ

Ж. Желев: "АБВ" не съответства на времето

.
Нямам покана за обявяването на новата гражданска инициатива "АБВ". Това каза пред БНР д-р Желю Желев, първият демократично избран президент на България.
 

„Някои оспориха, че Първанов нарушава Конституцията. Това не е вярно Конституцията не ограничава в това отношение действащия държавен глава, тя забранява той да става лидер на партията или коалицията, която го е издигнала за държавен глава и е спечелила президентските избори”, подчерта Желев.

По думите му основният закон забранява на държавния глава да бъде член на ръководството на тази коалиция или партия, която го е промотирала. В пожелателен план се дава да не се изявява като пристрастен спрямо тези, които са го избрали.

Желю Желев е категоричен, че държавният глава трябва да бъде президент на всички, защото представлява целия български народ, всички политически партии, независимо те какво отношение са имали към него.

„Когато бях президент, в края на моя мандат също с хора от либералните партии и среди започнахме такъв проект. Не го пуснахме за широко обсъждане, но с ръководствата на либералните партии искахме да изградим по-мощна либерална формация, тъй като тогава БСП нямаше алтернатива, а безалтернативно управление не е добро за страната”, каза още президентът Желев.

„След свършването на моя мандат тези неща, които ги говорихме, ги пуснахме в действие, направихме съюз на 3 либерални партии. Този съюз беше официално учреден, но след изборите се разпадна, тъй като резултатите бяха не такива, каквито се очакваха”, добави Желю Желев.

Относно проекта на Първанов, Желев коментира: "Малко не за времето е такъв проект. Не знаем какъв ще бъде напълно, знаем само едно име, хвърлено в публичното пространство и имената на група хора, които ще бъдат като лидери. Сега вече 20 години след прехода, мисля, че нямат големи основания да играят ролята на политически партии, защото СДС, създаден от тези неформални граждански организации, изпълняваше ролята на политическа партия, това беше партия, насочена срещу комунистическата власт в България, заяви Желев.

За хората беше разбираемо защо това се прави, защото нямаше друга възможност. Всеки, който се опитваше да прави партия, попадаше под ударите на члена от Наказателния кодекс, който забранява създаването на партии, заяви още Желев. На въпрос може ли да има алтернатива със стари лица, Желев отговори: "В историята има интересни случаи, когато хора, били политици, отново участват в политиката, само че в друг период. Които хора са могли да преосмислят нещата от предишния си политически опит и да внесат нови идеи и нови виждания за политиката". По думите на Желев гражданското движение "АБВ" "ми се вижда несъответстващо на времето инициатива, проект, макар, че той би могъл да бъде и успешен и ако това стане, това ще бъде от полза за демокрацията и за страната", добави Желев.

"Вие виждате тези 20 години на прехода електоратът как се преливаше от лявото към дясното, към центъра, хората когато се разочароват от едно управление, инстинктивно се насочват към други, които са им обещали някакви възможности да решат собствените си проблеми и са дали гаранции за това, поясни президентът Желев.

Това, което работи за ГЕРБ е борбата с организираната престъпност. Другото нещо, на което вярват са магистралите. България трябваше да има двете магистрали- "Тракия" и "Хемус" още преди 10-15 години, обаче нашата политическа класа и елит изобщо не разбра ключовото значение на транспортната комуникация, подчерта Желев. И затова нашите пътища се разбиха, магистралите все още са доникъде", заяви Желев. Подкрепата на ЕС, лидерите на ЕС за това управление не са случайни, хората виждат, че това бяха най-слабите места на предишното управление, каза още Желев. При образователната система има много проблеми, както и в пенсионната система. Ние сме страна - член на ЕС с най-ниско жизнено равнище – не в проценти, а в пъти. Това не можем да го слагаме само на гърба на ГЕРБ или на Бойко, но това е факт, каза в заключение президентът Желю Желев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 86| 13226 |01.11.2010 Заради "АБВ" Кунева вади кирливи ризи на Борисов . 15| 5915 |15.01.2010 Съпругът Желев: Ако Румяна оттегли кандидатурата си, ще съм най-щастлив . 11| 5625 |31.07.2009 Ж. Желев: Да сменим държавното управление . 35| 5710 |28.10.2008 Ж. Желев: Доган е лидер на прехода

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads