Реклама / Ads
0| 2883 |07.11.2022 НОВИНИ

Жители на с. Тюркмен са против кариера за варовици

.
Източник: БГНЕС
Жители на с. Тюркмен в община Брезово събират подписи с искане да бъде спряно инвестиционното намерение за изграждане на кариера за добив на варовици. Според жителите тя ще замърси въздуха. Тежките камиони ще разбият пътищата, а къщите им ще се напукат от взривните дейности.
 

Екологът Гергана Даскалова, която живее в с. Тюркмен, обясни, че кариерата за варовици ще се намира на по-малко от 500 метра от къщите в селото. Добивът силно ще влоши качеството им на живот. Даскалова е започнала петиция в интернет против бъдещата кариера: "Нашето село е живо, красиво, животът е спокоен, много хора се връщат да живеят в него. Категорично не сме съгласни на 470 метра североизточно от селото да се извършват взривни дейности, които ще пропукат и унищожат домовете ни, ще навредят на природата и биоразнообразието и ще влошат цялостния живот в нашето село."

 

Пред БНР Гергана Даскалова подчерта, че ще бъде мъчение за период от 35 години, какъвто е срокът на проекта всеки ден в годината, без почивка да минават камиони, да има взривна дейност. Това унищожи природата. Тя и хората наоколо не желаят да дишат "силно запрашен и замърсен въздух, нито праховите частици да покрият дворовете и домовете ни, пасищата за животни и цялата ни земеделска продукция".

 

Даскалова допълни, че за инвестиционното намерение е имало само една бележка, залепена на рядко посещавано място, само дни преди да изтече срокът за обжалване. Кметският наместник на с. Тюркмен Стоян Стоянов обясни, че в кметството са получили инестиционните намерения за бъдещата каменна кариера и са били задължени да ги оповестят публично. 

 

Стоян Стоянов подкрепи жителите, които са против инвестиционното намерение: "Знаем какви са последиците от тези кариери - било в Белащица, било в Шишманци, което се намира само на 10 км от с. Тюркмен. Ние сме под подветрената част на селото, ще има шум, запрашеност, тежка техника. Никой не мисли за работните места - благодарим! Едва ли има жител, който спокойно може да приеме идеята на 400 м от дома му да има такава дейност", споделя Стоянов. 

 

По думите на кмета нито кметството, нито община Брезово са страна по случая. Фирмата, която иска да прави каменната кариера, сега обработва землището на селото и хората са доволни от работата й: "Фирма Агро Ерг" стопанисва цялата земеделска земя на с. Тюркмен, тя е много коректна фирма. Доста години е тук, хората са доволни, дава поминък. Сега обаче реши да прави каменната кариера, която обаче не бива да се случва".

 

Имотът не е земеделска земя, а бъдещата кариера ще се развива на 244 дка общинска мера. Сега теренът е под аренда, отглеждат се животни. Там е и ловна територия, близо до язовира. Според кмета е имало сондажи от 2010г., които са показали, че има достатъчно залежи на варовици. Зад фирма „Агро Ерг“ стои бившият депутат от БСП и бивш зам.-кмет на община „Родопи“ Владимир Маринов, а инвестиционното намерение е подадено от името на майка му Калинка.

 

Владимир Маринов е лаконичен: "Направете си справка, не аз съм управител на фирмата. Нямам никакви намерения. Имам разрешително от 2007г., ако съм искал да го направя, щях да го направя. Нямам какво да коментирам".

Събраните подписи, които са както на хартия, така и в интернет са на близо 300 души. Очаква се днес или утре те да бъдат внесени в МОСВ, РИОСВ – Пловдив, областната управа и в община Брезово. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3758 |07.11.2022 Проф. Пламен Киров: Решението на НС за военна помощ за Украйна е противоконституционно . 1| 2824 |07.11.2022 Twitter помоли част от уволнените служители да се върнат . 12| 3307 |06.11.2022 Станишев: Големият въпрос е има ли съпротивителни сили в БСП срещу това ръководство, което тегли партията надолу . 2| 2854 |03.11.2022 Пхенян изстреля още 3 ракети. Токио призова жителите да се скрият под земята

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads