Реклама / Ads
0| 2797 |20.06.2022 НОВИНИ

Жителите на Псков получават глоби за антивоенна позиция в социалните мрежи

.
В Псков от началото на март силите за сигурност внимателно проучват страниците на местни жители в социалните мрежи и съставят протоколи по статията за дискредитация на руските въоръжени сили. Кореспондентът на Север.Реалии присъства на няколко съдебни заседания и разговаря с хора, които получават глоби за това, че са антивоенни.
 

На 16 юни градският съд в Псков разгледа последното административно дело за дискредитиране на въоръжените сили на Руската федерация. Псковчанинът получи глобата си, както писаха медиите, „за това, че говори за войната“.

 

Както следва от материалите по делото, на 19 май Алексей Перепелицин  влиза в магазин за вино. Там той започна да се държи грубо със собственичката на заведението Галина Никифорова и тя се обади в частната охранителна фирма. Алексей щеше да получи 500 рубли за дребно хулиганство, но не можа да се сдържи и изрази всичко, което мисли за Путин и „специалната операция в Украйна“. След като изслушали Перепелицин, охраната го предала на полицаите.


Алексей Перепелицин е на 39 години и работи като заварчик. Преди началото на „специалната операция“ исках да стана видеоблогър и да снимам съдържание с каскади с велосипед. Той вече беше закупил квадрокоптер и се готвеше да закупи останалата част от оборудването, но след 24 февруари цените на оборудването скочиха рязко и монетизацията на YouTube беше деактивирана за потребители от Русия.


Той дойде в съда с „колелото” си и с каска, с която щеше да отиде в съдебната зала, но съдебните изпълнители на входа не позволиха. Беше облечен с жълт анцуг. „Трябваше да нося сини панталони, за да поддържам имиджа си“, пошегува се той.


Пред заседателната зала вече седеше свидетел и следовател Павлов, който съставяше протокол. Павлов поясни, че по решение на съда Перепелицин вече е бил осъден на четири дни арест за хулиганство, след което разпитващият е гледал видеозаписа от нагръдните камери на полицаи. На тази основа беше съставен нов протокол - за дискредитация на въоръжените сили на Руската федерация.


По време на процеса Никифорова беше разпитана, тя потвърди, че Перепелицин е говорил нелицеприятно за „специалната операция“ в Украйна и е обидил „нашия Путин“. Тя смята, че тези фрази определено дискредитират руските въоръжени сили. „Нашите хора ни защитават всички там“, каза тя.


На 17 юни Псковският градски съд наложи глоба от 30 000 рубли на Алексей Перепелицин.

 

Сергей Оверкин е на 51 години, той е индивидуален предприемач и яхтсмен. Още преди да започне „специалната операция“, той често критикува властите на страницата си във ВКонтакте. На 6 май Градският съд в Псков призна две негови публикации за дискредитиращи въоръжените сили на Руската федерация, въпреки че един от антивоенните постове, фигуриращи в протокола, беше публикуван на 20 февруари. Оверкин беше глобен с 30 000 рубли съгласно член 20.3.3 от Кодекса за административните нарушения на Руската федерация.


„Бяхме глобени за видео с Марина Овсяникова, която излезе в ефир с антивоенен плакат на Първи канал, и за снимка, която публикувах на 20 февруари, където жени излизат на пикет срещу войната“, каза той. „Беше написано: „Путин, няма нужда да се биеш с Украйна“ или нещо подобно. Лелите разбраха за какво става въпрос. Въпреки че записът беше публикуван на 20 февруари, това е продължаващо престъпление, теоретично имаха предвид, че след 24 февруари трябваше да го махна. И защо трябваше да го махна, ако изобщо няма нищо? Ако са изрекли тази дума, без още да я знаят... Защо думата "война" изобщо е забранена?"

 

По време на процеса адвокатът на Сергей Оверкин поиска разпит, призовавайки прокурора и свидетел, който разкри това престъпление, но съдът отхвърли всички искания.

 

Съставът на престъплението е само в съзнанието на служителите на Център "Е", полицията и съдът са на техните танцьори"
"Доколкото разбирам, това няма нищо общо със съда, това е официално събитие в рамките на политическа репресия", казва Оверкин. Мисля, че не нарушавам закона. Ако ме глобиха за това случай, ръководството на Първи канал трябваше да бъде разстреляно.И те дори не бяха отстранени от постовете си.Какво нарушение на закона има?Съставът на престъплението е само в съзнанието на Център "Е", а полицията и съдът са техни резервни танцьори."

 

Оверкин е убеден, че държавната политика отдавна води страната към катастрофа, а хората, които подкрепят този курс, му причиняват само разочарование.

 

Делото по същата статия за 41-годишната Наталия Баришникова се проведе седмица по-рано, но решението беше идентично. Тя също така публикува и повторно публикува изявления срещу „специалната операция“ в Украйна на страницата си във ВКонтакте. Няколко публикации използваха думата "война".


„Когато излезе законът за дискредитиране на въоръжените сили, не публикувах нищо друго, но не изтрих старите публикации, защото не знаех, че и те попадат в този закон. Страницата беше отворена и ми пратиха полицай с призовка“, разказва Наталия.

В съда тя се опита да обясни, че вече е изтрила тези записи и поиска предупреждение, но съдията отхвърли искането и наложи глоба от 30 000 рубли.

Близките подкрепят позицията й, а роднините на съпруга й заемат неутрална позиция - не се задълбочават в ситуацията.

 

"Когато на 24 февруари разбрах за началото на "специалната операция", просто бях в шок, исках да плача два дни. И, разбира се, изразих мнението си. Нямаше толкова много гледания и харесвания на моите публикации и мисля, че хората не всички са за тази "специална операция", но мълчат и се страхуват да кажат каквото и да било. Опитват се да се откъснат от нея. Аз съм категорично против тази "специална операция" и моята позиция не се промени след процеса, просто няма да публикувам нищо сега. Смятам, че тези жертви, направени от украинските граждани и нашите войници, са абсолютно глупави и по никакъв начин не отговарят на интересите на страната ни", аргументира се Баришникова.

 

Наталия работи в областта на търговията и отдавна е забелязала връзката между външната политика на страната и цените на стоките по рафтовете на магазините.

„Хората не свързват цените в магазина с тази „специална операция“. Забелязах покачване на цените отдавна – дори след 2014 г., когато курсовете на долара и еврото се повишиха рязко, а заплатите ни изобщо не се промениха. Лично моята заплата преди десет години беше точно същата, а цените се повишиха. Най-много съм възмутена, че страната има такива финансови възможности – а в същото време живеем все по-зле“, казва Баришникова.

 

 

Иван Котков от Велики Луки получи първата глоба в региона заради надписа „НЕ НА ВОЙНАТА В УКРАЙНА“ на входната врата на колата си.


Дмитрий Салников закачи два пъти една и съща табела на предното стъкло и получи два протокола.


Евгений Константинов също плати цената за дискредитирането на армията (за повторно публикуване на снимка на светещия надпис „Не на войната“ по стените на Псковския Кремъл), политиците Николай Кузмин и Лев Шлосберг (за видеоклип с Марина Овсяникова, излъчен по Channel  Кардиологът Жана Шлосберг (за снимката в синьо-жълти дрехи с надпис "Не на войната") и др.


Като цяло в Русия, според портала GAS "Pravosudie", съдилищата са издали 1681 решения по член 20.3.3. Според проекта за правата на човека "OVD-Info" има най-малко 1938 такива решения.



Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3695 |11.06.2022 Служителите на Здравната каса на протест . 0| 3075 |08.06.2022 Правосъдният министър и служителите на затворите си стиснаха ръцете за заплатите, но протестът остава . 0| 3246 |08.06.2022 Проблемът с ВМЗ-Сопот: Заводът осъмна с плакати, служителите - на протест . 0| 3227 |27.05.2022 Служителите в затворите започват символичен протест

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads