Реклама / Ads
4| 4451 |09.05.2015 НОВИНИ

Житницата на България без защита от градушки

.
Архив
Щети за десетки хиляди левове нанесоха първите градушки, които вече паднаха на много места у нас. Хиляди домакинства и земеделски производители са изправени на нокти дали ще могат да опазят имуществото и реколтата си на полето от идващите природни бедствия.
 
Житницата на България, която дава над 35% от хлебното зърно на страната, е оставена без никаква защита от градушки.  Един от най-старите земеделци в с. Владимирово не помни да е имало ракетни установки.  А градушките в Добруджа са нанасяли сериозни щети на продукцията по полето.


Земеделската кооперация в село Малка Смолница е една от потърпевшите от градушки. Председателят й Валентин Вълчев казва, че няма да забрави 2013 година.


Въпреки че цялата реколта е била застрахована, средствата, които получава са оскъдни, оплаква се земеделецът Валентин Вълчев.


Справка в областна дирекция по земеделие в Добрич сочи, че за миналата година близо 6000 дка със земеделска продукци са били напълно унищожени от градушка. Земеделците недоумяват защо държавата толкова години не е предприела мерки да ги защити. Дори имат идея как би могло да се случи.


„Миналата година по това време почти на 100% от расада беше унищожен от градушката и тази година по същия начин”, обясни тютюнопроизводителят Димитър Кенански.


150 000 лева загуби понася семейството му миналата година заради липсата на ракети срещу градушките. Точно в средата на сезона те свършили и ледените късове им съсипали 600 декара готов тютюн.


„И де факто нашата печалба остана на къра. И нашата година беше нула на нула. Даже един на нула за всевишния”, обясни Кенански.


С 6700 ракети в момента разполага Изпълнителната агенция за борба с градушките. Те вече са разпределени на площадките в цялата страна, които са около 200. Така ще могат да пазят около 17 милиона декара обработваема площ. От полигона в Голям Чардак се контролира градоносната обстановка в две области - Пловдивска и Старозагорска.


Модерният доплеров радар в Голям Чардак улавя информацията за градушките в радиус от 100 километра. У нас действат три такива радара. Информацията от тях се обновява на всеки четири минути. А изстрелването на реката отнема секунди.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4409 |08.05.2015 Писателят Вл. Зарев: Спасение за България е справедливостта . 4| 4225 |07.05.2015 Декларация на НС принизи приноса на България срещу нацизма . 0| 4474 |07.05.2015 Румен Петков: Митниците са един от ярките примери за деинституционализация в България . 34| 12074 |07.05.2015 Синът на бизнесмена Киров: България е обявила война на бизнеса

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads