Реклама / Ads
12| 5154 |16.05.2020 НОВИНИ

Живодар Терзиев: Трябва целите на държавното петролно предприятие да са ясни

.
Живодар Терзиев
Нямахме представа за идеята на държавата да влезе на пазара на горива чрез създаване на държавна петролна компания с верига от бензиностанции. От бранша имат нужда да разберат какви ще бъдат целите на държавното предприятие.
 

Това заяви пред bTV председателят на „Българска петролна и газова асоциация“ Живодар Терзиев.

 

„Ако целта на бъдещата петролна асоциация е да работи като барчето в Народното събрание, по себестойност и линия на издръжката, това не би било полезно за пазара. Притеснения преди да прочетем целите, аз нямам. Всеки е добре дошъл, конкурентен е пазарът, дали ще влязат двама, трима или петима играчи – досега не са били проблем“, каза той и допълни, че са готови да поканят държавната компания в асоциацията.

 

Председателят на „Българска петролна и газова асоциация“ посочи, че има три хипотези за създаването на държавна петролна компания. Първата е да се направят бензиностанции в малки населени места, където достъпът до гориво е ограничен.

Втората е да се увеличи качеството и стандартът, а сивата икономика да се ограничи. Така държавната компания ще се превърне във водеща верига сред клиентите, но това не винаги е свързано с ниски цени.

 

Трета цел, според Терзиев, е да се поддържат ниски цени на държавните бензиностанции.

 

„Това предприятие трябва да се разгледа в две направления – търговия на едно и бензиностанции. Хората, електоратът ще се зарадват на бензиностанциите като олтар за зареждане на дори отрицателна стойност. Това обаче, няма как да се случи поне в следващите 12 месеца“, допълни той.

 

Терзиев беше категоричен, че няма напрежение в бранша въпреки постоянните проверки през изминалите три месеца.

 

„В момента сме притиснати и това не е добре. Чух от финансовия министър, че не му е харесал маржът от 0,50 лв. Пазарът се определя от търсенето. Последните 100 дни на пазара има доволно различни цени и предлагания. Който търси ниска цена, той не е обременен да я получи. Преди години бяхме обвинявани защо всички цени са еднакви, а сега защо са различни. Е, няма угодия“, допълни той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5736 |15.05.2020 Вижте какви мерки трябва да спазват фитнес залите от понеделник . 30| 8925 |15.05.2020 Експерт: Трябваше ли генерал Мутафчийски да остане запомнен с ”яко да измрат”? . 6| 4735 |14.05.2020 Калоян Паргов: БСП трябва да заяви своето място като нова перспектива за развитие на държавата след тази криза . 2| 4980 |14.05.2020 Емил Димитров: Шламохранилището в Перник не трябва да работи от 2016 г.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads