Реклама / Ads
0| 2140 |18.09.2024 НОВИНИ

Журналистът Момчил Инджов: Еврокомисарят е като министър. Ние сме в по-слаба позиция

.
Източник: скрийншот, NOVA
„България е в една по-слаба позиция, защото нямаме редовно правителство. Имаме служебен кабинет, което автоматично ни дърпа малко надолу. Тоест ние сме с една обиколка назад".
 

"Едно е комисарят да бъде предложен от редовен кабинет, който знае, че ще управлява и ще контактува с Европа. Друго е временно правителство да издигне такава кандидатура. Хората в кабинета в момента си знаят, че са временно там и не си дават толкова голям зор. Самият Димитър Главчев още преди няколко месеца, когато за първи път стана служебен премиер, беше казал, че предпочита това да го направи редовното правителство".

 

Това каза в ефира на NOVA журналистът и кореспондент на "Клуб Z" в Брюксел Момчил Инджов.  

 

Припомняме, че ресорът, който получи Екатерина Захариева в проектосъстава на новата Европейска комисия е "Стартъпи, изследвания и иновации".

 

По думите на Инджов еврокомисарят е като министър.







"В немалко случаи той е политическа фигура. Да вземем едно външно министерство. Външният министър е политическа фигура. Той не е дипломат от кариерата. Дипломати от кариерата са зам.-външните министри и кадровите служители на това министерство. Министърът е просто една политическа фигура, която идва и си отива. А дипломатите от кариерата си остават. В немалка степен същото нещо се случва и в Европейската комисия", подчерта той. 

 

Журналистът даде пример с еврокомисаря по отбраната Андрюс Кубилюс, който няма нищо общо с военното дело.

 

"Но тов важи и за министрите на отбраната в европейските страни. Те също не са кадрови военни", обясни той. 

 

Инджов посочи още, че "теоритично винаги има опасност на някой от кандидатите да бъдат зададени неудобни въпроси, касаещи вътрешнополитическата обстановка в страната ни".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2137 |18.09.2024 Министърът на отбраната ще участва в среща от формата „Букурещ-9” . 1| 2133 |18.09.2024 НС ще обсъди промените в Закона за насърчаване на инвестициите . 0| 2139 |18.09.2024 Тегли се жребият за новите и частични избори на кметове . 0| 2158 |18.09.2024 Как ще се почива около 22 септември и колко ще ви платят, ако сте на работа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads