Реклама / Ads
15| 7743 |25.04.2023 НОВИНИ

Журналистът Петко Георгиев: Изборът на ПП-ДБ е да са в опозиция или да бъдат свалени отново след няколко месеца

.
Петко Георгиев
ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ е възможно да ги видим под някаква форма да подкрепят някакви части от някакво управление, но заедно в правителство не можем да ги видим.Това каза в студиото на Euronews Bulgaria журналистът Петко Георгиев.
 

Това, което видяхме днес не бива да бъде наричано лидерска среща. Това беше телевизионна засада с основа цел прехвърляне на отговорността за съставяне на правителство от болната глава към здравата. Няколко часа след тази засада Бойко Борисов допълни своите тези и каза, че ако ПП-ДБ не се съгласят, а те няма да се съгласят, той ще предложи правителство на малцинството.

 

Реалната цел на днешната среща е да бъде опаковано в приемлив вид това, което ГЕРБ ще направи с първия мандат, каза още той.

 

ПП-ДБ бяха поставени в ситуация, в която не могат да откажат. Една нормална лидерска среща не може да е пред публика. Срещи на върха се правят по съвършено различен начин. Там се работи седмици по окончателен документ, който се поставя на масата пред лидерите за окончателно приемане и редактиране на чувствителните моменти. Това става далеч от камерите, защото те са изкушение за всеки политик да се отдаде на популизъм, което видяхме и днес. Тук гледаме представление за по телевизията с водещ Бойко Борисов и с бомбастичното предложение - дайте си кабинета за втория мандат и ние ще видим дали ще го подкрепим. Това не е сериозно отношение. Целта на това събитие е ПР, а не управленска или политическа. Просто трябва да бъде прехвърлена вината за това, че ГЕРБ няма да успее да състави правителство върху ПП и ДБ, смята журналистът.

 

Съвсем реалистичен вариант е правителство на малцинството на ГЕРБ-СДС да получи подкрепата на други политически партии. Дали с първия или с третия мандат ГЕРБ може да състави правителство, което да спечели подкрепата на останалите парламентарни сили - ДПС, БСП и ИТН. Разбира се, трябва да бъде опаковано като експертно правителство.

 

В предишния парламент не достигнаха няколко гласа, сега е напълно възможно това да се случи. Но е напълно възможно да има някаква форма на сътрудничество между ГЕРБ и ПП във формат на малцинствено правителство на ГЕРБ, смята той.

 

За такова правителство, за каквото Борисов настоява може да стане при две условия, ако ГЕРБ хвърли на масата гаранции за смяна на главния прокурор и дълбочинна реформа в съдебната власт. Другият вариант е „Продължаваме промяната“ да се прекръсти на „Прекратяваме промяната“ и да направят правителство заедно с ГЕРБ, което смятам, че е в рамките на фантастиката. Това е димна завеса за пред публиката.

Рискът, който ПП-ДБ са готови да поемат е в символиката „изгори, за да светиш“. Правителство, което разчита за тези реформи на подкрепа от ГЕРБ е обречено на провал.

 

Състоянието на съдебната власт е това, което гарантираше и продължава да гарантира модела на управление на ГЕРБ. Ако се променят нещата и има реално върховенство на закона, този модел ще се срути. Аз не виждам как ГЕРБ ще отрежат клона, на който са седнали.

 

ПП-ДБ са изправени пред много труден избор - дали да са опозиция още от самото начало на Народното събрание или да рискуват след няколко месеца да бъдат свалени отново и да отложат изборите с няколко месеца. Разбира се, може да има и други планове какво може да бъде свършено в този отрязък, посочи Георгиев.

 

Абсолютна доминанта е прекратяването на възможността на Радев да продължи да управлява. Видяхме при кризата с войната в Украйна, че той не взема решенията, съответстващи на огромното мнозинство на българите.

 

Ако се стигне до трети мандат, не вярвам президентът да играе радикално и да го връчи на „Възраждане“. Не вярвам и да потрети с БСП. Остават ДПС и ИТН. Има много причини за връщането на ИТН в парламента, една от тях е осигуряването на мнозинство. Хартиената коалиция осигури връщането на ИТН в парламента. Но този път има реални шансове за съставяне на правителство и в първия, и във втория мандат, коментира той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2823 |25.04.2023 Местят търговците на едро на цветя от пазара “Димитър Петков” . 2| 3457 |24.04.2023 Журналистът Георги Милков: Воюващите в Судан генерали имат пари и оръжие да воюват до края на света . 18| 6397 |23.04.2023 Кирил Петков за преговорите за кабинет: Не бих дал празен чек на никого, но без министри на ГЕРБ в мандата ни . 29| 3692 |20.04.2023 Кирил Петков след консултациите при Радев: Няма да подкрепим правителство на ГЕРБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads